Савјет

Свештеник Радослав открива: Шта ако се случајно омрсите у Васкршњем посту

  • Извор: Агенције
  • 20.03.2024. 19:48

Прије неколико дана почео је велики Васкршњи пост, који ће трајати све до 5. маја, када ће православна црква и њени вјерници прославити највећи хришћански празник - Васкрс.

Иако је у питању пракса која је присутна већ дуго у српском народу, око поста и даље постоји много недоумица. Пост траје готово седам недјеља, тачније укупно 48 дана, што некима представља дугачак период и велики изазов, те се често одлучују да посте само прву и/или посљедњу седмицу Васкршњег поста. Какав је став свештеника према таквој пракси, открива старјешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици отац Радослав Савовић:

- Пост је пут. Кад кренете на море у Грчку, не дођете до Скопља па се вратите у Београд, него морате да продужите даље да бисте стигли. Пост је пут, значи од почетка поста па до празника. Неки људи гледају на пост као да је то тешко. Не кажем да је лако, али је мало ствар и вјежбе. Ако сте дуже у вери и практикујете све постове, онда вам то лакше пада. Увјерења сам да они који не посте никако, па посте ту прву недјељу, њима теже пада тих пет или шест дана него цијели пост онима који посте сва четири поста преко цијеле године - открива отац Радослав.

У седам дана пронађена тијела двоје новорођенчади

У седам дана пронађена тијела двоје новорођенчади

На питање шта када се омрсимо случајно, отац Радослав каже да је "случајност само случајност", и да треба само наставити даље са постом.

-То је само једна одређена врста хране која се једе у једном периоду. Знамо куда нас води, куда идемо, чему нас учи овај пост. Погрешне су претпоставке о посту, људи мисле да је то нешто немогуће. Како да будеш без мрсне хране седам недеља? Наравно да је све могуће, само је потребна добра воља. Увијек има мало кризе, то је обично негдје средином поста, а неки пут је уопште и нема. Долазак жеље за парчетом сира или неком мрвицом мрсне хране је само опомена да не подлијежете том искушењу, а искушења могу да буду и много тежа и гора него што је то да ли ћемо се омрсити у дане кад је пост - објашњава свештеник и истиче како је пост храном само "средство" који нам помаже да постанемо јачи и изборимо се са већим искушењима, а да је права суштина - уздржање, не само у јелу, већ и у животу, а  прије свега се мисли на лоше мисли и дјела.

-Суштина је уздржање, било да је храна посна или мрсна, не треба се преједати ни посном храном. Какав је пост ако поједеш два килограма посне хране? Колико пута се деси да човјек једе и зна да је сит, а наставља да једе по инерцији... То је погрешно. Како се треба уздржавати од преједања, тако је суштина поста и уздржавање од лоших мисли и дјела, смиривање страсти и жудњи које немају везе са храном - савјетује отац Радослав.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.