Stanari

Sveštenički poziv tradicija u Cerovici

  • Извор: АТВ
  • 02.03.2023. 19:13

Sveštenički poziv u Cerovici kod Stanara nije ništa neuobičajeno. Narod u tom selu priča da više ne mogu ni izbrojati koliko je sveštenika poteklo baš iz tog sela. I sin domaćina Tomislava Petkovića odlučio je da krene tim putem.

"To je za mene velika stvar. Ponosan sam zbog toga i veoma mi je drago što je on danas sveštenik i što je odabrao takav poziv", priča Tomislav Petković, otac sveštenika iz Cerovice.

A to je samo jedna u nizu svešteničkih porodica u Cerovici. Sveštenici iz ovog sela pravoslavnu vjeru propovijedaju širom svijeta. Stigli su čak i do Amerike. 

Osim što iz ovog sela korijene vuče veliki broj sveštenika, u selu narod priča, da se mogu pohvaliti i sa velikim brojem popadija. 

Ništa nije slučajno. Narod u ovom kraju oduvijek je bio posebno privržen pravoslavlju i svojoj crkvi.

Otkrio je to i mladi istoričar iz sela Dejan Došlić tokom svog istraživanja o 130 godina postojanja svetinje na Gojakovcu. 

"Postojanje i dugo trajanje hrama je dovelo do toga da se mnogo ljudi odlučilo za taj poziv, tako da imamo mnogo sveštenika iz ovog kraja", kaže Došlić.

A crkva Svetih apostola Petra i Pavla na uzvišenju Gojakovac je posebno sveto mjesto za srpski narod.

"Najveća sreća je nedjeljom kad se otvore dveri i kada se vidi da je crkva prilično puna. Bogu hvala i njegovom blagoslovu, kako sam ja ovdje na parohiji četiri godine, nije se desilo da nema nikog. Sveštenik bez naroda, i narod bez sveštenika nije kompletna cjelina", kazao je Nemanja Prodić, protonamjesnik.

Najpoznatija sveštenička porodica u Cerovici su Anđelići. Upravo je prota Kosta Anđelić, uprkos izazovnim vremenima, uspio sa narodom da sagradi crkvu kao zavjet hajduku Gojku. 

Тагови:
  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.