Hrišćanski život borba protiv zla

Sveštenik Pajkanović: SPC umjesto egzorcizma, praktikuje jedinstvo s bogom

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2021. 16:56

Sveštenik banjalučke eparhije Zoran Pajkanović bio je jedan od sagovornika u popularnoj ATV-ovoj debatnoj emisiji "Priča se".

Budući da je tema bila crna magija i vračanje, na pitanje na koji način se SPC reaguje u slučaju da se neko obrati za pomoć, budući da neke crkve u takvim situacijama vrše tzv. egzorcizme.

Pajkanović je rekao da SPC nema egzorcizam kao poseban čin, ali da već pri samom činu svete tajne krštenja imaju tzv. molitve zaklinjanja gdje sveštenik govori i obraćajući se nečasnim slilama ako su prisutne u čovjeku da izađu iz njegovog srca.

On kaže da je čitav naš hrišćanski život ustvari borba protiv zla. 

"Nema tog čovjeka, ni svetog ni nesvetog, a da ne osjeća uticaj demonskog svijeta. Svaki čovjek prolazi kroz unutrašnju borbu koja je najokrutnija - a, to je borba sa samim sobom. Kako se zaštititi i kako ti ljudi koji dolaze u crkvu? Moj razgovor se svodi na prepoznavanje hrišćanskog života i na upućivanje u hrišćanski život", rekao je sveštenik u emisiji "Priča se".

Prvo što ga pitam da li zaista posti postove srijedom i petkom, koliko je on sebe dao u toj svojoj vjeri bogu, koliko sebe žrtvuje kako bi mogao očekivati od boga, božansku pomoć i božansko blago koje će ga štititi, kaže Pajkanović. 

"Ukoliko taj čovjek nema nikakvih kontakata sa božanskim i sa crkvom ne može mu se pomoći. Dakle, bog hoće nas, hoće da se mi opredijelimo za ono što je dobro. To je neki put, najsnažniji put koji nas štiti od negativnih sila. To je naš svetotajinski život. Imamo i mnoga molitvoslovlja koja su praktično najbolja zaštita od uticaja demonskih sila, jer je to jedinstvo sa bogom", rekao je sveštenik banjalučke eparhije Zoran Pajkanović u emisiji "Priča se".


Тагови: