Prijedor

Sveta Varvara - Zaštitnica rudara

  • Извор: АТВ
  • 17.12.2021. 19:25

Radno je na kopu u Omarskoj i na Dan rudara. Kažu, štiti ih njihova zaštitnica, Sveta velikomučenica Varvara. Posao je izazovan ali ga ne bi mijenjao, kaže Dragoljub. U prijedorskom rudniku je 38 godina.

"Ja volim taj posao, prvo posao treba voliti pa onda, i poštovati to što radiš i kako se nragrađuje i sve. Nikada nisam zamišljao da će mi ovo biti profesija, kaže Dragoljubov kolega Dražen. Tek je zakoračio u posao. Rudarenje nije lako ali sada kada je tu, kaže, ne razmišlja o drugim opcijama", kaže Dragoljub Adamović, rudar.

"Posao je rizičan, pogotovo sad u ovo doba kada su kiše, magle, ali dobro, imam pomoć starijih kolega, ako šta treba obratim im se, oni pomognu i tako jedno s drugim", kazao je Dražen Damjanović, rudar. 

Rudnik Arselor Mital Prijedor ispunio je svoj godišnji plan, kaže direktor kompanije. Mladen Jelača ističe je potrebno oživjeti ljubijska rudišta kako bi rudarstvo opstalo u prijedorskom kraju. 

"Postoji zaista jasno opredjeljenje institucija Republike Srpske, prije svega Ministarstva da se sa Ljubijom krene. I to je dobra odluka, i za sve ljude koji ovdje rade u rudniku, ali mislim i za ovaj grad", kaže Mladen Jelača, direktor "Arselor Mital" Prijedor.

Kopovi i postrojenja u Ljubiji stoje oko 30 godina, i potrebna je ozbiljna rekonstrukcija. Sa druge strane, rudnik Omarska ima kapaciteta za tek naredne 4 godine. Zato 800 prijedorskih rudara sve nade polažu u Ljubiju. 

"Da se zadrži rudarenje u Prijedoru što više godina, jer ipak to je sinonim uspješnosti i ozbiljnosti posla", dodaje Adamović.

Svetu Varvaru obiljeežili su i rudari u drugim rudarskim krajevima u Srpskoj, poput Srebrenice i Ugljevika. Predsjednik Vlade Radovan Višković i resorni ministar Petar Đokić poručili su da su energetika i rudarstvo veliki potencijal Republike Srpske, i da će ostati u vrhu razvojnih prioriteta Vlade Srpske. 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм