Dobar znak

Svi odlaze, samo se rode vraćaju

  • Извор: Српскаинфо
  • 09.06.2022. 09:31

Vratile su se rode i to je dobar znak. Tako bar vjeruju mještani u pitomim selima oko Kozarske Dubice uz rijeku Unu. A to vjerovanje nije bez osnova, jer ekolozi kažu: gnijezda bijele rode su znak da je priroda očuvana, a životna sredina zdrava.

Bliski susret sa bijelim rodama ekipa Srpskainfo je doživjela u selima Komlenac i Draksenić, a ima ih, kažu i u drugim mjestima uz Unu i Savu, sve tamo do Gradiške.

"Eto, svi odlaze, samo se rode vraćaju", kaže jedan meštanin Komlenca, idiličnog sela u kojem ima svega, samo je stanovnika sve manje.

Dok mladi ljudi odlaze, rode brižljivo čuvaju i hrane svoje mladunce. I s visine osmatraju cvijećem ukrašena dvorišta, u kojima nema dječje graje.

A otkud rode baš u ovim krajevima? Pa, one vole ravnicu, otvorena polja, široke doline velikih rijeka.

Ornitolog Jovica Sjeničić za Srpskainfo kaže da u BiH rode imaju oko 120 gnijezda. Skoro sva populacija ovih ptica nastanjena je u Republici Srpskoj i to na sjeveru, uz rijeku Savu.

Rode su najbrojnije u Gradišci, gdje imaju oko 30 gnijezda i u Kozarskoj Dubici, gdje su svile 17 gnijezda. Ima ih i na području Broda i Bijeljine.

"Parovi se svako proljeće vraćaju na ista gnijezda, mada se dešava da neki par otme gnijezdo drugom", kaže Jovica Sjeničić za Srpskainfo.

I otkriva još jednu malu tajnu. Za razliku od mnogih drugih ptica, rode ne vole drveće, bar ne kao mjesto na kojem bi se skućile.

"Najviše gnijezda roda ima na građevinskim objektima, ili na banderama, a najmanje ih je na drveću", kaže Jovica.

Gdje god da sviju gnijezdo, rode se uvijek, s proljeća, iz dalekih krajeva vraćaju kući.

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм