Bitno je podići svijest

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2022. 19:39

Slađan je konobar u omladinskom kafeu "Zvjezdica". I osoba sa Daunovim sindromom. Ali, to ga nije spriječilo da svoj posao radi profesionalno i sa puno ljubavi. Njegova majka, Marica kaže da se raduje svakom odlasku na posao.

A u šali dodaje da je Slađan nekada i šefovski nastrojen.  

"Ovdje mu je fantastično, sinuo je zadnjih pet dana, očito mu je bilo dosadno u zadnje vrijeme. Ja sam mislila da mi je dijete ostarilo. Međutim nije ostario samo nije imao obaveza i prezadovoljan je. Baš je zadovoljan jedva čeka da ide na posao", kaže Marica.

Ples, pjesmu i igru vole i Aleksandra i Kristijan iz Daun sindrom centra. Oni su dokaz da "Djeca sunca" iz godine u godinu ruše predrasude o sebi. Kristijan posebnu ljubav gaji prema kulinarstvu. Na takmičenju u Moskvi osvojio je i  zlatnu medalju.  

"Radim kuvar, kuvam, perem, sve radim, ja sam kapiten Borca. Crtamo, pjevamo, plešemo", kaže Kristijan.

"Volim praviti palačinke. To najviše volim jesti", kaže Aleksandra.

To su prije svega ljudi pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom poruka je direktora Daun sindrom centra. Zoran Jelić kaže da će Banjaluka krajem aprila dobiti i poslastičarnu. U njoj će raditi šest kuhara i šet konobara, sa Daunovim sindromom. 

"Svi imaju ravnopravno pravo na šansu, to je ono što želimo odavde da podstaknemo da jedna od velikih prepreka osoba a Daunovim sindromom jesu roditelji, upravo zbog tog naturenog stava i on usvoji da njegovo dijete ne treba i nije dobro da pokušava. Zahvaljujući našem ambasadoru krajem aprila otvoriće se i prvi kafić slastičarna", kaže Jelić.

Ovo su drugari kojima se najviše obradujem kaže njihov ambasador, Vlado Đajić. Direktor Univerzitetsko kliničkog centra kaže da su mu upravo oni promijenili pogled na svijet. I pomogli da na probleme gleda drugim očima. A imao je i čast da otvori njihovu izložbu likovnih radova. 

"Kada njih pogledamo, ovako vesele razdragane i da se raduju sitnim stvarima onda na život svijet oko sebe na druge osobe trebamo gledati drugačije odnosno sa većom ljubavlju, poštovanjem i sa željom da pomognemo jedni drugima i da uljepšamo život i sebi i onima oko nas", kaže Đajić.

Bitno je podići svijest o osobama sa Daunovim sindromom kažu iz ministarstva porodice, omaldine i sporta. Poručuju da razlike ne postoje, jer su sve osobe jednake.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм