Prvi prijemnik pušten 1925. godine

Svjetski dan televizije: Važan datum svih TV emitera širom svijeta

  • Извор: АТВ
  • 21.11.2022. 16:04

Ona ima 97 godina i neki bi rekli da je već stara i da je na dobrom putu da bude zamijenjena. No, ona ne samo da je nezamjenljiva nego je i dalje u vrhu gledanja i povjerenja građana širom svijeta.

Više od četiri sata dnevno prosječan Evropljanin provede u društvu sa njom. Ona je i dalje najvažniji kreator javnog mijenja, i zadužena je da svim građanima svijeta obezbijedi tačne, provjerene i aktuelne informacije, skrene pažnju na društveno-korisne teme, zauzme kritički stav, ali s druge strane zabavi i razonodi. Na kraju pruži mu sasvim poseban osjećaj  da mu je cijeli svijet na dlanu.

Danas se obilježava Svjetski dan televizije, koji je i za našu medijsku kuću jedan od važnijih datuma. Dan kada joj odajemo posebno priznanje i kada se bavimo njenom budućnošću. Ovaj datum je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija posebnom rezolucijom '96. godine, a tog dana je održan i prvi Svjetski televizijski forum na kojem su medijske ličnosti govorile o porastu uticaja televizije na moderno društvo i potrebi veće međusobne saradnje. U tom pogledu mnogo toga se izmijenilo - njen uticaj jeste postao veći, njen sadržaj je postao još inovativniji, njen jezik je postao masivniji, a komunikacija i međusobna saradnja televizija i televizijskih radnika širom svijeta iz dana u dan je postajala sve veća i sve jača.

Davne 1925. godine u Londonu je pušten prvi prijemnik, a onda se put televizije munjevito razvijao od kraja tridesetih godina prošlog vijeka do danas. Kako neka istraživanja pokazuju ona je, i pored brzog i moćnog razvoja interneta, dio svakodnevice za čak 5,36 milijardi ljudi. Naročito, svoje povjerenje oni daju TV programu koji se emituje uživo, a posebno najvažnijim vijestima, odnosno informativnim formatima.

Televizija uprkos svim promjenama koje je prošla, a prošla je prije svega tehnološke, pa onda i one sadržajne, njezina misija i ideja je ostala ista i danas se upravo toj ideji i drži zdravica - televizija je mediji koji nas spaja, informiše, ukazuje na prave vrijednosti, štiti ugrožene, apeluje na dobro i bolje, skreće pažnju na štetno i loše; i da, naravno pruža doživljaj kojem je jedostavno teško odoljeti, onaj doživljaj zabave, razonode i magije, koji je nekada teško opisati.

Upravo taj osjećaj su "televizijskim jezikom" predstavile najvažnije evropske i svjetske televizijske asocijacije posebnim TV spotom, kojim svake godine obilježe najvažniji datum za svaki "mali ekran" u našim domovima.

Televizija će u budućnosti doživjeti mnogo promjena, a mi smo tu da ih ispratimo i donesemo u vaše domove - savjesno, hrabro, profesionalno i autentično. Na ovaj važan datum za sve emitere širom svijeta, posebno ističemo da će ATV nastaviti da za svoje gledaoce i sve one koji nas prate kreira najbolje sadržaje, kako na našem programu, tako i na našem portalu www.atvbl.com, na talasima "A radia", kao i na svim našim platformama, te da prati sve trendove kako bi im pružila pravi i jedinstven doživljaj televizije.

Тагови: