Perspektivna budućnost

Tehnička škola u Gradišci primjer dualnog obrazovanja

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2022. 19:05

Milica Ivaštanin je za svoje srednjoškolsko obrazovanje izabrala smjer mehatronika, njena mlađa drugarica Anastasija Sarajlić novo zanimanje tehničar za robotiku. To u srednjoj Tehničkoj školi u Gradišci nije ništa neobično, jer djevojčice čine većinu u odjeljenjima. Ova zanimanja su kažu odabrale jer im pružaju perspektivniju budućnost.

"Imala sam želju da radim na mašinama, to me je dosta, jako zanimalo. Mislim da je ovo jako dobra podloga za dalje školovanje, tj. fakultet", rekla je Milica Ivaštanin, učenik Tehničke škole Gradiška.

"Pa sam odlučila da upišem robotiku, to je nešto novo, budućnost je usmjerena ka tome pa sam odlučila da to upišem", rekla je Anastasija Sarajlić, učenik Tehničke škole Gradiška.

CNC operater i tehničar za robotiku - nova su zanimanja od ove školske godine. Novim zanimanjima i odlično opremljenim kabinetima za praktičnu nastavu privlače sve više učenika i to odlikaša. Đaci imaju priliku da se praktično usavršavaju i na robotima. Na opremljenosti kabineta pozavidjele bi im mnoge škole u Srpskoj. 

"U svemu tome smo imali podršku lokalne uprave, a kroz razne projekte smo uspjeli zahvaljujući razvojnoj agenciji RAGA, našim dobrim idejama da dođemo u posjed brojne opreme. U tome nam pomažu brojna preduzeća kod kojih učenici obavljaju praksu koja su nam donirala i opremu koju koristimo ovdje", rekao je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Tehnička škola je pravi primjer dualnog obrazovanja, kaže ministar Natalija Trivić. Oko 3.500 učenika je na praksi, u oko 1.000 firmi širom Srpske. 

"Dualno borazovanje je zaživjelo u Republici Srpskoj. Mi smo u ovoj godini počeli sa zapošljavanjem svršenih srednjoškolaca kod poslodavaca. Imali smo već grupe od po 50 učenika, pokazali se kao najbolji. To je cilj Ministarstva prosvjete i kulture i srednjih škola", rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tehničku školu pohađa 620 đaka. Direktor kaže da ovih dana dograđuju dva nova kabineta. Učenici koji su odabrali mehatroniku, dobiće prostor u kome će moći da rastavljaju i sastavljaju polovne mašine. Te vještine su tražene u firmama koje u procesu rada kosriste polovne mašine i opremu iz uvoza.