Ljekari nisu zadovoljni

Teslić: Moguće smanjenje plata zdravstvenim radnicima

  • 30.06.2021. 19:00

Nervozni su teslićki radnici u lokalnom domu zdravlja. Sve se glasnije priča o tome da će im novi menadžment smanjiti plate, nakon što ih je prethodni povećao. Sindikalci za to ne žele ni da čuju. Kažu, očekuju povećanje plata. Podsjećaju, odluka je to i Vlade Srpske.

- Ovo zadnje povećanje na nivou oko 6% nije primjereno i nedovoljno je. Mi ostajemo pri svojim zahtjevima od povećanja plata od minimum 20% za zaposlene u zdravstvu, rekao je Nedeljko Kerić, povjerenik Strukovnog sindikata doktora medicine, DZ Teslić.

- Što bi rekao doktor Kerić, ljekari nisu zadovoljni, nismo ni mi zadovoljni. Bolje 6% nego ništa %. (REZ) Mi sada tražimo samo da se ispoštuje Odluka Vlade RS da se svima nama poveća plata za tih 6%, kazao je Žarko Denjiz, predsjednik Sindikat JZU DZ „Sveti Sava“, Teslić.



A do toga će, po svemu sudeći, u Tesliću teško doći. Novca nema, tvrdi menadžment. Samo za plate, trenutno, izdvajaju oko 320, dok im od Fonda liježe 335 000 maraka. Tu su i drugi troškovi. Sve su objasnili sindikalcima i pokušali postići dogovor.

- Tako da sam ja odlučio da mi nastavimo sa maksimalnim koeficijentima, radnicima ćemo ponuditi maksimalne koeficijente kao što su i imali, ali 15.7. kada dođe dan za isplatu plate ukoliko Fond zdravstvenog osiguranja ne nadoknadi tih 6% i mi ćemo se prilagoditi toj situaciji i smanjiti koeficijente na srednje, rekao je Mladen Kovanušić, v.d. direktor Doma zdravlja „Sveti Sava“ Teslić.

Od Fonda sredstva očekuje, ali direktor nije našao za shodno da mu se tim povodom zvanično i obrati. Mi jesmo, i stigao je odgovor.

- Naše opredjeljenje je da u kontinuitetu unapređujemo kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite što je u našoj nadležnosti. Dakle, Fond finansira usluge osiguranih lica, dok je u nadležnosti svakog direktora zdravstvene ustanove isplata plata i regulisanje koeficijenta u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Dok jedva krpi kraj sa krajem da isplati plate i po starom zakonu, novi menadžment danas uvjerava – ispuniće obećanja sa početka mandata.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)