Manje predrasuda

Tetovaže postaju sve manje tabu tema

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2022. 14:52

Tetovaže i iscrtavanje tijela u prošlosti bili su predodređeni za mornare i bitange, dok je danas to postao stil života i način iskazivanja svoje ličnosti, tvrde tatto majstori.

Iako je tetoviranje godinama bilo tabu tema i nešto što je često bilo podložno osudama i predrasudama, 21. vijek doveo je do revolucije mnogih stvari, pa je i ovaj segment društva sve više opšteprihvaćen.

Da je tako potvrdili su nam i iz BL Tattoo studija iz Banjaluke gdje navode da smo kao društvo postali otvoreniji prema tetovažama i ukrašavanju tijela, te da se sve više ljudi odlučuje za to.

„Iako se naši prostori i dalje drže nekih starih vrijednosti i razmišljanja, te je tetoviranje dugo smatrano kao nešto loše i bilo predodređeno samo za bitange i mornare, danas možemo sa ponosom reći da smo polako otvorili vrata i ovoj vrsti umjetnosti“, rekao je za ATV portal tattoo majstor Draženko Kopuz. 

Ističe da u njihov salon dođu građani dobi od 18 do 70. godina, te da nema pravila kad je vrijeme za uraditi tetovažu.

„Kod nas je pravilo da onaj ko dođe da se tetovira mora biti punoljetan, sve ostalo je stvar dogovora između klijenta i nas. Imali smo čak klijente starijih godina. Jednom prilikom nam je došla neka starija gospođa od 65. godina kako bi se tetovirala jer joj ranije nije dao muž. Poslije smo imali stariji bračni par koji je takođe u tim godinama odlučio da tetovira ime unuka“, kaže Kopuz.

Želje i stilovi iscrtavanja variraju od klijenta do klijenta, navode iz ovog tatto studija.

„Generalno se rade i male i velike tetovaže. Bilo da je u pitanju neka simbolika, bitan datum, citat, nečiji portret, prosto nema pravila. Što se tiče muškaraca, oni najčešće traže oslikavanje tkz. rukava, odnosno spajanje više dijelova tetovaža, dok se žene pretežno vole male tetovaže sa sitnim simbolima ili slovima“, tvrde oni.

Sličnog mišljenja su i iz „Western Saloon“ studija koji navode da muška populacija voli velike i slikovite tetovaže, dok je kod ljepšeg pola to malo drugačije, pa se one pretežno odlučuju za neke incijale, imena ili male crteže.

Što se tiče trendova, kod njih je trenutno najpopularniji realizam i Fine line tetovaže, dok su ranije bile aktuelne „Tribal“ i Oldschool tetovaže.

Kao i sve ostale kolege iz ove branše i oni su se često susretali sa predrasudama, pogotovo kada je njihov rad u pitanju.

„Svakodnevno se susrećemo sa takvim razmišljanjem, ali bi svi trebali gledati na tetoviranje kao i na svaki drugi posao“, kažu iz „Western Saloon“ studija.

Tetovaže na prvu osuđene, kasnije prihvaćene

Iako je sve više prihvaćen trend ukrašavanja svog tijela tetovažama, uvijek će biti neko kome se to ne sviđa te će na prvu osuditi osobu koja se odluči na takav korak.

Danijel V. iz Gradiške kaže za ATV portal da njegova porodica nije odmah prihvatila tu informaciju da želi da uradi tetovažu, ali da su vremenom to prihvatili jer su vidjeli da se ništa značajno ne mijenja.

„Majka nije nešto bila oduđevljena mojom idejom da se tetoviram, ali razumio sam. Ipak je ona starija i neko ko nije bio dovoljno upoznat sa tim. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, uspjela je da me shvati“, rekao je on.

Ističe da nisu tetovaže ono što nas čini ljudima, već ono što radimo i kako se ponašamo.

„Život sa tetovažama znači i život sa predrasudama, to će uvijek biti predmet negodovanja, ali je to u dosta manjoj dozi nego što je to bio slučaj ranijih godina“, navodi Danijel V.

Dodaje da je do sada uradio dvije tetovaže, srednje veličine, te da mu je u planu da uradi još jednu do kraja godine.





Тагови:
  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм