Rekonstruisan sistem grijanja

Toplije učionica za 660 teslićkih osnovaca

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2022. 19:24

Ove godine su učionice znatno toplije. Niko se ne žali poslije rekonstrukcije sistema grijanja, priča ložač jedne od najvećih teslićkih osnovnih škola. Ranijih godina su, kaže, gubili veliku količinu vode i energije zbog popucalih cijevi u prizemlju škole. Urađena je nova instalacija na koju su povezani postojeći kotlovi i radijatori. Tu su i savremeni kugla ventili koji su omogućili značajne uštede.

"Možemo da razdvojimo južnu stranu koja se prije zagrijava, sunce tu izlazi, međutim sjeverna strana je hladna i možemo razdvojiti da se sjeverna strana dogrijava i možemo napraviti štednju, uštede", kaže Ratko Krunić, ložač u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Teslić.

A prije rekonstrukcije sistema grijanja, đaci i prosvjetni radnici, u učionicama su zimi sjedili u jaknama. Prostor su čak dogrijavali i sa grijalicama. 

"Sada mozemo skinuti i jakne i nekada otvaramo prozore da bude lijepo u učionici", kaže Aleksandra Panić, učenik u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Teslić.

"Djeca su zadovoljna, mnogo bolje su raspolozeni za rad, aktivniji su", kaže Biljana Slijepčević, učitelj u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Teslić.

Rekonstrukciju sistema grijanja, koji nam je godinama zadavao velike probleme, uspjeli smo riješiti zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva i Vlade Srpske, kaže rukovodstvo škole. U planu su i dodatni radovi.

"Planiramo da ga modernizujemo tako što ćemo izraditi projekat koji je u izradi. Koji će obuhvatiti zamjenu starih kotolova na čvrsto gorivo, vidjećemo da to bude energnet kao što je pelet i vidjećemo da zamijenimo radijator", kaže Dejan Pozderović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Teslić.

Osnovni energent za grijanje trenutno su su drvo i ugalj. Ovu osnovnu školu u Tesliću pohađa oko 660 učenika raspoređenih u 38 odjeljenja u centralnoj i pet područnih škola.

Тагови: