Хеликоптерски сервис

Транспортован пацијент (9) из Бањалуке за Београд: Има вишеструке опекотине

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2023. 12:08

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари и медицински техничари Универзитетског клиничког центра у јутарњим часовима извршили су транспорт педијатријског пацијента из Бањалуке за Београд.

Ријеч је о деветогодишњем пацијенту који се са дијагнозом вишеструке опекотине по екстремитетима и тијелу и инхалационим оштећењима дисајних путева упућује на даље лијечење у Институт за мајку и дете у Београду.

Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић рекао је да је припадницима Службе за ваздушни медицински транспорт ово 64. успјешно извршени транспорт у овој години.

Кустурић је рекао да је у протеклом периоду забиљежен значајан број ваздушних евакуација и нагласио да је ријеч и великом броју педијатријских пацијената.

Сви пацијенти једнаки, нема привилегија, трошкове транспорта сноси Влада

С тога, рекао је Кустурић, и ови подаци потврђују оправданост и значај успостављања система ваздушног медицинског транспорта као системског и организованог начина збрињавања пацијената у систему здравствене заштите Републике Српске.

Подсјетивши да је иницијатива о оснивању ове врсте транспорта пацијената настала с обзиром на учестале позиве грађана, здравствених установа и припадника цивилне заштите Републике Српске, Кустурић је нагласио да је то од великог значаја за нашу Републику Српску, поготово када се има у виду и чињеница да су ове евакуације потпуно бесплатне за све пацијенте и да трошкове покрива Влада Републике Српске, што је изузетно ријетко у свијету.

"И у најразвијенијим државама право на медицинске евакуације имају они који плаћају екстра осигурање, што значи да је ова врста транспорта привилегија богатих. За разлику од њих, Хеликоптерски сервис и институције Републике Српске показују супротно, а то је да су за нас сви грађани наше државе Републике Српске једнако важни и да нема привилегија. За свакога коме је ова врста помоћи потребна, ми смо у сваком тренутку ту заједно са медицинским особљем УКЦ Српске спремни да помогнемо", нагласио је Кустурић.

Хуманост, професионализам и жеља да помогну краси људе у Хеликоптерском сервису

Он је нагласио да само један спасен људски живот нема цијену, те да је то оно што њихову посаду чини посебно срећним и задовољним.

Оно што је сигурно то је да људе у Хеликоптерском сервису, на челу са директором Кустурићем, краси професионалност, хуманост и жеља да помогну свима у свако доба и било гдје.

То су потврдили безброј пута до сада спасавајући животе великог броја пацијената из свих дијелова Републике Српске, те реагујући правовремено и храбро у свим ситуацијама, као што су поплаве, пожари и слично.

Пратите нас и путем Вибера