Trka za konobarima u Tesliću

„Tražim konobara - Početna plata 1.200 maraka“

  • Извор: АТВ
  • 08.02.2022. 19:54

„Tražim konobara. Početna plata 1.200 maraka.“ To je samo jedan u nizu oglasa teslićkih kafića. A na ulazu u skoro svaki kafić, po jedan oglas. I većina nudi odlične uslove za rad.

Među poslodavcima je prava trka za radnom snagom. 

-I mi tražimo ovdje konobara. Uslovi su fantastični su za rad. Trazimo za stalni radni odnos. Imamo i godisnje odmore kolektivne", kaže Nebojša Kuzmanović, Music Hall „Broadway“, Teslić.

Konobari za stalni radni odnos sa platama daleko iznad prosječnih traže se i u teslićkim restoranima. Uz sve uslove koje nude, kažu, čak i do potencijalnih kandidata je teško doći. 

"Imamo više odnos kao prijatelji nego gazda-radnik. Imamo sve uslove što se tiče ugostiteljstva, slobodne dane, godisnji odmor dobili smo taj regres, ne znam je l se radi gdje što se tiče Teslića, kaže Marko Nikolić, konobar Konoba „Kastel“, Teslić .

Da je u Tesliću prava borba za dobrim konobarima znaju i građani. Kažu, konobari su danas plaćeniji od mnogih sa fakultetskim diplomama. 

"Odoše ljudi mlađi za većim novcem, na kraju vratiće se opet tu odakle su otišli. 

-To nije mala plata 

-Još plus tamo bakšiš zadovoljavajuće, solidna zarada, solidna, kaže građani Teslića.

Nove generacije danas uglavnom nisu pretjerano zainteresovane za posao konobara. Već godinama, skoro i da nema interesovanja za ovo zanimanje u teslićkom srednjoškolskom centru. A, kada su u Zavodu za zapošljavanje Srpske, podvukli crtu na kraju prošle godine, evidentirano je 1.078 nezaposlenih konobara. Od tog broja, njih 58 je na evidenciji teslićkog Biroa.

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.