Српска православна црква

Требате изговорити ову молитву: Вече пред Свету Петку никако не смијете да прекршите једно правило

  • 26.10.2023. 20:00

Српска православна црква и вјерници у петак празнују дан Преподобне мати Параскеве - Свете Петке. Ова светитељска је значајна за православце јер је помагала болеснима и сиромашнима, а вјерује се и да је посебна заштитница жена.

Вијековима се Светој Петки обраћају за помоћ народи југоисточне Европе, а све више јој се обраћају и нехришћански народи. Свима је један циљ исти - да се молитвом приближе светитељки да да им она да помоћ и спас од свих животних невоља.

Постоје многи обичаји који се раде на дан Свете Петке, 27. октобра сваке године, али посебни су они који се морају обавити уочи празника.

Кажу да Света Петка једно никако не прашта: Вјерује се да ово не смијете да радите у петак

Кажу да Света Петка једно никако не прашта: Вјерује се да ово не смијете да радите у петак

Вече пред Свету Петку има посебно значење, те се након вечере иде одмах на спавање.

Постоји оно што прије спавања мора да се обави. Обавезно се треба трипут прекрстити, па изговорити молитву: "Помози Боже, Света Петко и Света Недјељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе биједе невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!"

На овај начин се након вечере молио само домаћин, а жене и дјеца би се само три пута прекрстили. Међутим, свако се може помолити на овај начин, а након молитве се спава.

Важно је и да се глава увијек током спавања окреће истоку. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увијек се легне на десну страну. Тамо гдје има дјеце, соба се прије спавања окади тамјаном, да се дјеца у сну не би преплашила.

Да подсјетимо, у петак је велики дан и црквени празник посвећен Светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.