Trebinje: Potpisan finansijski sporazum sa UNDP-om i USAID-om

  • 27.06.2020. 15:53

U Trebinju je danas potpisan finansijski sporazum ovog grada, Razvojnog programa UN (UNDP) "Via Dinarika" projekta i USAID-a, osmišljenog da kroz afirmaciju "Via dinarike" kao regionalne turističke destinacije poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da projekat "Via dinarika" uključuje oblast turizma i ruralni dio u Trebinju, te je ocijenio da turizam može biti top sektor u BiH, ako se donesu adekvatni strateški planovi zajedno sa entitetskim vladama.

"Mi ćemo predano raditi sa Vladama entiteta, nadležnim ministarstvima, turističkim organizacijama I radnicima, ali i međunarodnim Finansijskim organizacijama", rekao je Košarac.

On je napomenuo da je uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa komunikacija sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Košarac je dodao da ga posebno raduje činjenica da je u razgovoru sa predstavnikom UNDP-a informisan da će značajna sredstva biti izdvojena za sektor poljoprivrede, koja u naredne tri godine iznose 17 miliona evra i biće grant za poljoprivredne proizvođače u BiH, kao odgovor na kovid-19.

On je dodao da će Ministarstvo u tom kontekstu, zajedno sa UNDP-om, permanetno raditi na implementaciji tih veoma važnih projekata.

Košarac je istakao da nije za zanemariti činjenica da od ukupno 3.600 hektara pod vinovom lozom, blizu 600 hektara je u Trebinju, a da je od 29 proizvođača vina u Srpske, njih 26 iz Trebinja.

"Iz tog razloga želim da kažem da ćemo u narednom periodu dati pojačanu pažnju upravo poljoprivrednim projektima ovdje"", rekao je Košarac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su predstavnici USAID-a i UNDP-a značajno podržavali projekte ovog grada i da je danas dogovoreno da se tako i nastavi, a podršku je obećao, kako je dodao, i ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno ono što smo danas potpisali, projekat koji je bitan i za grad i za region jer je prisutan u širem regionu.

"Ono što je značajno i da kažem što je dobrim dijelom dogovoreno je da ćemo krajem godine ako uslovi dozvole, prije svega mislim na epidemiološku situaciju, organizovati sajam turizma u Trebinju što će biti značajno za cijelu Republiku Srpsku i BiH", istakao je Ćurić.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera rekla je da je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Gradskom upravom Trebinje na projektu "Via dinarika" značajno za lokalne pružaoce usluga koji će se moći bolje povezati i prezentovati svoje usluge.

"U ovom razdoblju oporavka od krize izazvane kovidom-19 UNDP je predan takozvanom zelenom i digitalnom oporavku. Kroz naše projekte radimo kako bismo pružili podršku mnogim privatnim preduzećima u BiH", rekla je Nadera i zahvalila USAID-u i italijanskoj agenciji za razvojnu saradnju koja je drugi donator u ovom projektu.

Direktor misije USAID-a u BiH Nensi Eslik rekla je da su SAD posvećene tome da ulože 2,2 miliona dolara u hitnu pomoć BiH da se suoči sa posljedicama Kovida 19.

"Smatramo da je via dinarika jedan od projekata koji u tome može pomoći jer ljudi mogu ići planinariti, posjetiti lokalne restorane i druge ugostiteljske objekte i na taj način pomoći jedni drugima u oporavku", rekla je Eslik. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм