Veselo i svečano

Trebinje proslavlja krsnu slavu

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2022. 18:59

Veselo i svečano je danas u svim dijelovima najjužnijeg grada Srpske. Trebinje je krcato, njegovi žitelji i gosti sa svih meridijana proslavljaju krsnu slavu grada i Sabornog hrama.

Nakon svete liturgije, osveštani su prvi trebinjski grozdovi i prelomljen slavski kolač. Zaigralo se i kolo.

Trebinjci ponosni i srećni. Iste osjećaje imaju i gosti koji kažu da uživaju u Trebinju.

"Uživam mnogo, mnogo uživamo baš mi je prelijepo u Trebinju, mi dolazimo svake godine, a pogotovo danas biće jako lijepo i večeras Zdravko Čolić.", "Divno divno, nisam bio ovih godina ovo mi je prvi put.", "Ovo je jedinstven događaj za grad, ovo ima u Moskvi i ne znam gdje još", rekli su građani.

Stigli su i brojni zvaničnici iz Srpske, ali i zemalja regiona. Tradicionalno u danima oko Preobraženja u Trebinju boravi i porodica Karađorđević.

Princeza Danica za ATV kaže da se osjeća kao kod kuće.

"Mi  se trudimo da naš boravak ovdje bude tradicionalan da svake godine dolazimo za Preobraženje, da budemo sa žiteljima grada Trebinja. Mi mnogo volimo i Trebinje i Republiku Srpsku i postoje dijelovi ovoga grada koji su nam se urezali u srce", rekla je princeza Danica Karađorđević.

Prvi čovjek grada kaže da je iz godine u godinu Trebinje sve punije a slavske svečanosti su sve bogatije. Današnji dan najbolji je dokaz trebinjskog napretka.

"Zajedno smo svi, složni smo i nadam se da se svi preobrazujemo na bolje, oni koji nisu sigurno će se u narednom periodu preobraziti jer Trebinje ide krupnim koracima, Trebinje se zavija a samim razvojem Trebinja razvija se i Republika Srpska", rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Slavske svečanosti na jugu počele su sajmom meda i vina. Održane su brojne kulturne manifestacije, kruna će biti svečana litija i koncert Zdravka Čolića. Već danima su u Trebinju popunjeni svi smještajni kapaciteti. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.