Nova turistička atrakcija

Trebinjske lađe zaplovile Trebišnjicom

  • 25.06.2019. 11:40

U Trebinju je danas otvoren revitalizovani dok na rijeci Trebišnjici odakle je zaplovilo deset tradicionalnih lađa, čime je proširena turistička ponuda ovog grada.

Lađe, koje su svojevremeno bile atrakcija na Trebišnjici, po starim nacrtima je napravio majstor Arif Čustović u okviru projekta "Život na granici BiH-Crne Gore stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" u koji je uloženo 330 hiljade evra. 

Koordinator projekta Miljan Vuković naveo je da će narednih nekoliko dana biti besplatna vožnja barkama, a nakon toga će se naplaćivati. 

On je dodao da je ovim projektom je u ranijem periodu obuhvaćeno više aktivnosti. 

"Osim lađa valorizovano je 40 kulturno-istorijskih objekata i lokacija, a kulturno-istorijsko blago na području Hercegovine stavili smo u turističku funkciju", rekao je Vuković. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ovaj projekat naročito važan za Trebinjce, jer će obogatiti turističku ponudu grada, a ima i kulturni i infrastrukturni značaj. 

Samostalni savjetnik u Sekretarijatu za projekte i investicije opštine Nikšić Milijana Kovač rekla je da, osim promovisanja turizma, ovaj projekat prekogranične saradnje ima još jednu značajnu komponentu, a to je jačanje prijateljskih odnosa i stvaranja osnove za nastavak saradnje BiH i Crne Gore. 

Šef kooperacije u delegaciji Evropske unije Rikard Maša rekao je da EU uvijek rado podržava ovakve projekte prekogranične saradnje, jer ljudi u pograničnim područjima imaju iste planove i ciljeve. 

Projekat "Život na granici BiH-Crne Gore stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije" finansirala je EU, a sufinansirale su ga Kulturni centar i grad Trebinje, te Centar za kulturu Plužine u Crnoj Gori.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.