Rogatica

Trodnevni ilindanski sabor na Borikama: Tradicionalno okupljanje srpskog naroda

  • 02.08.2018. 20:02

Najstariji stanovnici Borika sjećaju se da se o Ilindanu ispred crkve apostola Petra i Pavla tada sabirao narod kako bi kroz igru i pjesmu najavili završetak ljetnih poljoprivrednih radova. 

U cilju promovisanja privrednih i turističkih potencijala u opštini Rogatica, na Borikama se tradicionalno održava trodnevni ilindanski sabor koji je počeo dječijim igrama bez granica, nastavljen duhovnim i kulturnim posjelom,  sportskim  takmičenjima i narodnim veseljem. 

"Tradicionalno okupljanje srpskog naroda čitavog ovog kraja. To je jedna tradicija da se za ovaj praznik okupimo", kaže Miloran Jagodić, načelnik opstine Rogatica.

Ilindan je dan hramovnog zborišta i narodne sabornosti, ali i dan sjećanja i molitve na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava iz posljednjeg odbrambeno– oslobodilačkog rata.

"Duži niz godina sastajemo se ovdje vezano za tradiciju, sabor, za slavlje, a i za pomen našim poginulim u našem otadžbinskom ratu", rekla je Novka MOtika, predsjednik Udruzenja poginulih boraca Rogatice.

Turistička organizacija opštine Rogatica kroz bogatu sajamsku i agencijsku ponudu, nastoji da predstavi brojne turističke i privredne potencijale ovog kraja 

"Rogatički i borički kraj ima jako veliku perspektivu za razvoj turizma, posebno Borike", rekao je Predrag Ujić, direktor Turističke organizacije Rogatica.

Borička visoravan  prepoznatljiva je po  proizvodnji krompira, ergeli konja brdsko planinske i arapske pasmine, skorupu kajmaku, livadskom medu ,planinskom  bilju i ljekobilju.

Opština Rogatica ilindanskim saborom želi da na ovom prostoru,osnaži privredu i poljoprivredu, iskoristi turističke potencijale, promoviše nove ideje u cilju održivog povratka i ostanka na selu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.