Temperatura uglavnom do 38

Tropske vrućine u Srpskoj: Narednih dana pakleno

  • Извор: АТВ
  • 27.06.2022. 19:24

Tople noći, vreli dani, ovim riječima moglo bi se opisati vrijeme u Srpskoj. Borba sa tropskim vrućinama je počela. Toplotni talas upozoravaju meteorolozi trajaće sigurno deset dana. Ne samo da će toplo biti tokom dana kažu, već i u večernjim satima, pa će tropske noći biti neizbježne.

"U narednim danima uglavnom do 38, ponegdje može biti malo toplije, ne bi trebalo da prelazimo 40 stepeni. U julu i avgustu vrlo moguće da prebacimo preko 40. I evo sad ovaj toplotni talas sigurno će trajati nekih desetak dana znači već traje nekoliko dana tokom ove cijele sedmice neko osvježenje očekujemo početkom naredne sedmice to je negdje 4 jula ali neće biti svežije samo neće biti tako toplo u tim danima možemo maksimalno očekivati da bude 30,32-33 stepena", kaže Milica Đorđević, dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom savezu Republike Srpske.

Banjalučani su danas spas od vrućine pronašli pored Vrbasa. Neko je pored vode uživao čitajući knjigu neko igrajući šah. Voda i malo vjetra kažu najbolja su kombinacija u ovim danima. Oni koji nisu bili u mogućnosti otići do rijeke spas u pronašli u sladoledu ali i hladu u baštama kafića. Izdržati se pričaju još može.

- Sve je bilo lijepo ova dva tri dana, ovo je malo više priteglo. Ovo je do sada bilo dosta dobro more se izdržati, malo vjetar duva malo voda, malo se popije nešto i tako.

- Prilično vruće, ali ima hladovine, napravili su nam tuševe, malo Vrbas i dobro. Obavezno, obavezno tečnosti, ponekad se popije i koja čaša pive i tako.

- Ovdje prelijepo, Vrbas je čist i uživamo

Rada u ovim toplim danima nisu pošteđeni ni mnogi radnici. Posebno  na građevini pa zbog toga iz  Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske apeluju na nadležne da što prije donesu akt kojim će doći do preraspodjele radnog vremena. U sindikatu kažu da su od deset sati ujutru visoke temperature i traju do 18 časova, a da bi najbolje bilo da radnici ne rade od 11 do 17 časova.

Тагови: