Uskraćeni za terapije

Tuzlake ne obavještavaju da su pozitivni, a nadležni poručuju da sistem funkcioniše

  • Извор: Кликс
  • 07.02.2022. 22:18

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je nepovoljna, što pokazuju brojevi, posebno oni koji se odnose na preminule posljedično zarazi koronavirusom. Međutim, nadležni poručuju da se situacija poboljšava, uz tvrdnju da sistem funkcioniše.

Na području Tuzlanskog kantona u proteklih sedam dana preminula su čak 43 pacijenta koja su bila zaražena koronavirusom, a u istom periodu evidentirano je novih 1.867 inficiranih, od ukupno obrađenih 3.969 uzoraka.

U Tuzli je danas održan redovni sastanak predstavnika institucija zaduženih za provedbu mjera i kontrolu širenja covida-19, a kako je istaknuto, analizirajući parametre koji su obilježili posljednju sedmicu može se zaključiti da higijensko – epidemiološka situaciju u Tuzlanskom kantonu ulazi u trend blagog poboljšanja.

"Prije svega to se odnosi na učestalost broja pozitivnih pacijenata u odnosu na ukupan broj oboljelih. Ipak, iako indikatori pokazuju na izvjesno poboljšanje, situacija i dalje nije za opuštanje. Još uvijek je učestalost pozitivnih pacijenata u ukupnom broju testiranih visoka i s tim u vezi još uvijek moramo apelirati na pacijente da se pridržavaju propisanih mjera i da se vakcinišu", kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Kada je u pitanju stanje i broj pacijenata hospitalizovanih na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bahrudin Hadžiefendić je istakao da je 115 osoba na bolničkom liječenju, nakon zaraze koronavirusom.

"Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, njih devet je smješteno u respiratornom centru, a dvije su na mehaničko – invazivnoj ventilaciji", kazao je Hadžiefendić.

Sve manjkavosti zdravstvenog sistema te izuzetno loša organizacija u Tuzlanskom kantonu pokazale su se u proteklim danima, a brojni građani žalili se na kvalitet pruženih usluga.

Posebno je istaknut problem neizdavanja rješenja o izolaciji, ali i neobavještavanja građana o rezultatima nalaza nakon testiranja, zbog čega od svojih ljekara porodične medicine nisu mogli dobiti adekvatnu terapiju.

"Šest dana sam imala povišenu temperaturu, uz sve ostale simptome karakteristične za koronavirus. Odmah po pojavi simptoma javila sam se u lokalnu ambulantu Doma zdravlja u Tuzli. Testirana sam, ali mi niko zvanično nije javio rezultate testa. Spletom okolnosti sam iz UKC-a Tuzla, gdje se laboratorijski vrši obrada briseva, saznala da je rezultat pozitivan. Međutim, kada sam se porodičnoj doktorici obratila za propisivanje terapije, ona mi je rekla da to ne može učiniti jer do nje nije došao zvaničan nalaz", kazala nam je M. M. iz Tuzle, koja predstavlja primjer neuređenosti sistema.

(klix)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.