Морали докупити радни стаж

Тузланка добила отказ након 31 годину: Услиједила добра реакција надлежних

  • Извор: Агенције
  • 06.02.2024. 15:58

Служба за запошљавање Тузланског кантона представила је позитиван примјер докупа стажа.

Наиме, како наводе из Службе према статистикама и анализама тржишта рада припада групи најтраженијих занимања у БиХ и Херцеговини, а према мишљењу већине особа које су запослене или су то биле у овој индустрији префикс нај у суперлативу са тим и завршава.

Наиме, једино позитивно је да је занимање најтраженије, а у сваком другом погледу је супротно од позитивног, јер у обућарској индустрији углавном су најниже уплате за порезе и доприносе, најниже плате за највећи број сати и најтеже је повезати стаж када се радник нађе на прагу пензије.


Институције БиХ за 5 година на аута потрошиле скоро 50 милиона: Ево колико их имају

Институције БиХ за 5 година на аута потрошиле скоро 50 милиона: Ево колико их имају

У прилог овоме је прича педесетдеветогодишње Тузланке Наде Иваковић која је свој радни вијек провела у обућарској индустрији, пише "Тузлаинфо".

Примјер Наде Иваковић

Након што је више од 31 годину радила у различитим обућарским погонима на подручју Кантона и незнатно се приближила заслуженој пензији, у мају прошле године остала је без посла због затварања компаније.

Губитком посла, Нада је најприје отишла у Пословницу ПИО да провјери да ли постоји начин да оде у пензију са мјеста на којем се тренутно налази.


Жесток момак - Откривено ко је бивши муж најпознатије куме у Србији

Жесток момак - Откривено ко је бивши муж најпознатије куме у Србији

Сазнала је да то није могуће, јер јој до пријевремене пензије недостаје 8 мјесеци стажа, али и поред тога, чак и да их уплати лично, не би могла у пензију, постојало је додатних нешто више од три мјесеца недостајућег стажа, који није уплаћен, а није се могао лично ријешити.

Та три мјесеца Нади није уплатио један од послодаваца код којег је радила много раније, а он је и након много година још регистрован, због чега према прописима није могуће лично ријешити уплату, већ то мора учинити тај послодавац.

Након тог сазнања, Нада је контактирала бившег послодавца и покушала договорити да јој помогне у рјешавања проблема.

Она је понудила да она уплати средства, само да он ријеши документацију што је он одбио.

Исцрпљена од покушаја и прилично ожалошћена Нада је дошла у Биро за запошљавање да се пријави на евиденцију и провјери каква су јој права у том погледу.

О својим правима није знала ништа, а нити како ће наставити даље да се брине о себи, јер живи сама и нема блиских особа.

Долазак у Биро и упознавање са савјетодавцем Медином Ибрахимовић био је прекретница за Наду која каже о особи коју је први пут у животу срела:

"Вратила ми је вјеру у то да постоје добри људи".

Кроз пријаву на евиденцију и преглед стажа, Медина је Наду уврстила у систем докупа стажа. Служба за запошљавање, иначе, може докупити стаж према Закону о посредовању у запошљавању и социјалној сигурности незапослених особа ФБиХ, то јесте пензијско и инвалидско осигурање може осигурати незапосленој особи којој недостају до три године пензионог стажа до стицања услова за старосну пензију, а у складу са прописима о пензијском и инвалидском осигурању.


Овако су некада људи правили куће

Овако су некада људи правили куће

Затим, провела ју је кроз све потребне кораке ка рјешавању проблема са бившим послодавцем и уплатом недостајућа три мјесеца.

Подршка се огледала у смислу да су заједно писале захтјеве, молбе и одговоре надлежним органима, а што је на крају довело до уплате доприноса.

Тренутно, Нада је сретна и мирна док чека рјешење о докупу стажа Службе за запошљавање, како би могла отићи у заслужену пензију, а то засигурно знамо јер нас је приликом посјете и разговора у Служби и Бироу својом причом увјерила у то.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.