Bolja saobraćajna bezbjednost

U Banjaluci izgrađen poligon za obuku vozača

  • 09.11.2018. 19:35

Budući vozači od sada će kretanje u kružnom toku, parkiranje i saobraćajne znakove upoznati i prije gradske vožnje. Banjaluka je dobila poligon za obuku vozača. Time je i više nego zadovoljan Vladan, jedan od kandidata za polaganje vozačkog ispita. Kaže, ovo će svim početnicima biti od ogromne koristi, a vožnja će se učiti na mnogo brži i jednostavniji način. 

"Ovo će mnogo značiti za kandidate i sve učesnike koji počinju. Mislim da je ovo od velikog značaja za sve ljude u saobraćaju," kaže Vladan Danilović. 

Banjaluka je prva i jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja sada ima namjenski uređen prostor za obuku vozača. Za ovu namjenu iz sredstava redovnog održavanja saobraćajnica izdvojeno je 10 hiljada maraka.

"Mi smo iskoristili prostor, radi se o 3.500 kvadrata. Iscrtali smo horizontalne oznake, vertikalnu saobraćajnu signalizaciju i praktično stvaramo uslove da se na jedan organizovan i kvalitetan način vrši obuka vozača u gradu Banjaluci. Vjerujemo da će to značajno doprinijeti većoj bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer ćemo imati sigurno obučenije vozače," kaže Slaviša Sandić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve. 

"Napokon imamo jednu površinu gdje ćemo na miru i shodno najbezbjednijim uslovima osposobljavati kandidate za vozače. Maksimalna podrška za ovo danas. Naravno, već smo dogovorili određene dopune na ovom poligonu koje neće značajno finansijski koštati," rekao je Milenko Jaćimović, vlasnik auto-škole. 

Ni jedna zakonska regulativa ne nameće obavezne poligone za obuku vozača, ali Banjaluka bi trebalo da bude uzor drugim lokalnim zajednicama, kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture. Zbog obučenijih vozača i saobraćajna bezbjednost biće poboljšana.

"Smatramo da će ovaj način početne obuke za vozače, odnosno kadnidate za vozače motornih vozila, uticati na povećanje kvaliteta obuka, da vozači steknu bolja znanja, i samim tim budu bezbjedniji učesnici u saobraćaju," kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. 

Vlasnici auto-škola kandidate su godinama obučavali na dijelu istočnog tranzita koji nije bio u funkciji, a nakon puštanja saobraćaja na tom dijelu puta, nastao je problem. Riješen je izgradnjom poligona kod preduzeća "Novi Jelšingrad". 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија