Saradnja dvije bolnice

U Bijeljini prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta

  • Извор: СРНА
  • 21.01.2022. 15:48

U Bijeljini je danas prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta, čime je otpočela i dugoročna saradnja bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" sa Univerzitetskom dječijom klinikom "Tiršova" iz Beograda, čiji je direktor Siniša Dučić ovaj zahvat i obavio.

Dučić je pojasnio da je otežavajuća okolnost to što je riječ o petogodišnjem pacijentu, koji je izuzetno krupan.

"Operacija je prošla dobro, onako kako smo i očekivali", rekao je Dučić i pojasnio da se ovakav deformitet sreće kod do petoro na 1.000 živorođene djece", rekao je Dučić, koji je izrazio zadovoljstvo što je u Bijeljini i pohvalio dječijeg hirurga Mikajla Lazića, napominjući da će saradnja sa njim biti izvanredna.

On je naveo da se u posljednjih desetak godina ovakve operacije manje rade, jer se takav deformitet stopala liječi na drugačiji način, kao i da vrlo malo centara izvode ovaj zahvat.

Dučić je rekao da je impresioniran kako stvari funkcionišu u Bolnici u Bijeljini.

"Uslovi u salama su izvanredni. Sve je bilo besprekorno i ponosan sam što sam pozvan da dolazim u Bijeljinu, mislim da možemo mnogo toga da uradimo", rekao je Dučić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je napomenuo da ortopedski pacijenti od sada više ne moraju biti upućivani u Beograd, jer u Bijeljini postoje odlični uslovi za rad, a uskoro će stići i novi magnet, što će pomoći rad u oblasti dječije ortopedije.

Direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović zahvalio je Dučiću, koji je specijalista dječije hirurgije, što je danas u Bijeljini izveo ovako specifičan operativni zahvat.

"Moje zadovoljstvo je veće što smo sa Dučićem dogovorili dugoročniju saradnju i on će biti rado viđen u našoj ustanovi. Srećni smo što direktori `Tiršove` Dučić i Instituta za majku i dijete Novi Beograd Radoje Simiće dolaze u našu bolnicu, vrše edukaciju i rade sa našim dječijim hirurgom. Zahvaljujući tome postaćemo respektabilan zdravstveni centar za dječiju hirurgiju", rekao je Maksimović.

Dječiji hirurg Mikajlo Lazić izrazio je zadovoljstvo što je prva ovakva operacija urođeno krivog stopala na ovim prostorima izvedena upravo u Bijeljini.

"To je jedna od najkomplikovanijih operacija koja može da se izvede u dječijoj ortopediji. Tu se, maltene, otvaraju sve koščice na stopalu i slažu. Većina tetiva mora da se produži, a nekad se čak mora raditi iz više rezova. Ovog puta smo radili iz jednog reza, zahvaljujući vještini profesora Dučića", rekao je Lazić.

Lazić je pojasnio da se danas ove operacije i ne izvode zahvaljujući konzervativnim metodama kojima se deformitet liječi, te ukazao da ih rade svega dva-tri stručnjaka na ovim prostorima.

On je izrazio zadovoljstvo što se u bijeljinskoj Bolnici radi na unapređivanju i dječije medicine.

Dučić je održao i stručno predavanje o temi "Bolesti kukova kod djece" za predstavnike i ljekare bijeljinske i zvorničke bolnice, te domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara. 


  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.