Holokaust

U Donjoj Gradini romskim žrtvama odata počast

  • 01.08.2018. 15:58

Članovi Odbora za Rome pri Savjetu ministara danas su na spomen-obilježju u Donjoj Gradini položili vijence i odali počast nevinim romskim žrtvama Holokausta u toku Drugog svjetskog rata, te poželjeli da se to nikada više ne dogodi nijednom narodu.

Predsjednik Odbora Mujo Fafulić rekao je Srni da je u toku Drugog svjetskog rata stradao ogroman broj pripadnika romske populacije, a da je samo u logoru Gradina-Jasenovac stradalo oko 40.000 Roma, iako Romska zajednica u BiH pretpostavlja da je broj žrtava oko 80.000. 

Fafulić je rekao da je održan i istorijski čas tokom kojeg su prisutni upoznati sa stradanjima Roma, Jevreja i Srba u tom logoru, a nakon toga su obišli spomen-obilježja i neke od 105 do sada evidentiranih masovnih grobnica. 

Podsjećanju na romske žrtve u Donjoj Gradini prisustvovali su i pripadnici romskog nevladinom sektora, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, te predstavnici humanitarne organizacije "Karitas" i Fonda "Otvoreno društvo". 

Povodom 2. avgusta - Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na ovaj način želi da podsjeti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda, sa ciljem da se nedužne žrtve nikada ne zaborave. 

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust podsjeća na jedan od najvećih zločina u istoriji čovječanstva, ali ujedno i teži podsticanju tolerancije i sprečavanju zločina protiv čovječnosti i antisemitizma. 

Širom Evrope ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na 2. avgust 1944. godine kada je u jednoj noći ubijeno 2.897 Roma u koncentracionom logoru Aušvic. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм