Najveće u BiH

U gašenju požara kod Trebinja pomogli helikopteri MUP-a Srbije

  • Извор: АТВ
  • 08.08.2022. 19:05

Požarište na Bijeloj gori kod Trebinja najveće je na prostoru Srpske i Federacije BiH.

Ohrabrujuće je što stanovništvo i kuće nisu ugroženi. Zbog dima i vjetra gašenje požarne linije duge više od 20 kilometara je otežano, ali u pomoć Helikopterskom servisu Republike Srpske došla su dva helikoptera MUP-a Srbije. Od jutros su helikopteri Srpske i Srbije zajedno imali preko 70 naleta, prilikom čega je ispušteno preko 70 tona vode na Hercegovinu.

 „Situacija je dosta teška, ovo je izuzetno velik požar. Već sam rekao, ove godine definitivno najveći na prostoru i Republike Srpske i Federacije. Sinoć smo izbacili oko 17-18 tona na požarište, jutros smo počeli dejstvovati prije 6 sati“, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

„Ovo je samo jedan dio naših zadataka koje sprovodimo zajedno, tako da smo uvijek na pozivu tu kad god zatreba pomoć za Republiku Srpsku, za njen narod i za momke iz Helikopterskog servisa“, izjavio je Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice MUP-A Srbije.

Mi ostajemo ovdje dokle god bude bilo potrebe, kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. Nije nam drago što je u pitanju požar, ali smo, kaže, ponosni što možemo pomoći.

„Republika Srpska uvijek može da računa na Republiku Srbiju i svaka radost kao i svaka tuga u Srpskoje je i radost i tuga Srbije. Mi smo jedno i tako se i ponašamo. Svaki građanin uvijek može da računa na pomoć i podršku Srbije, a ovo je samo konkretan način da u datom trenutku pomognemo onako kako možemo i onako kako je potrebno“, istakao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Iscrpili smo sve svoje resurse, pomoć Srbije je došla u pravom trenutku, kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Ne daju samo vatrogarsci i piloti sve od sebe da vatrenu stihiju obuzdaju, gotovo rame uz rame sa njima bore se i mještani. Najteža situacije bila je prema selu Vučijaz u kome se vatra približila kućama. 

 „Situacija je dosta bolja, evo i vrijeme se promijenilo pa se nadamo da će danas u toku dana doći do stabilizacije. Ono što je veoma važno bilo i prethodnih dana i danas, jeste da nisu ugroženi ljudski životi, nije stradao ni jedan objekat, nadamo se da će tako biti i u narednom periodu“, rekao je Ćurić. 

Požar je nastao udarom groma na području Crne Gore i jedan je od najvećih u ovoj sezoni. Sada svi gledaju u nebo i u kišu koja je obradovala Hercegovce, a vremenska prognoza kaže da jug Srpske padavine očekuju i sutra.