Na spomen ploči 359 imena

U Kalinoviku otkriven spomenik palim junacima

  • 20.07.2019. 19:31

Grad heroja, kako Kalinovik nazivaju, poslije više od dvije decenije čekanja, dobio je spomen obilježje posvećeno palim borcima. Na spomen ploči je 359 imena. Porodice poginulih, i demobilisani borci iz svih krajeva Srpske, došli su na osveštanje spomenika. 

Među prvima Neđo Jovović kome su pripadnici armije BiH, na kućnom pragu, ubili sina jedinca. 

"Roditelj ga ne može nikad zaboraviti dok ne legne kraj njega. Sudbina ga odba izgubila, on je bio u rezervnoj miliciji, krajem 91. godine snajperom ga, kući došao, skinuli na pragu", priča Neđo Jovović.

"Da djeca uče, da imaju čas istorije i da omladina zna gdje su naši očevi, braća ginuli i stvarali RS", rekao je Blažo Bošković iz Gacka.

Ginuli su i civili a za ta ubistva do danas niko nije odgovarao. Kako bi se otrglo od zaborava, na spomen ploči je i ime petnaestogodišnje Stanislave Koprivica. 

"Dijete koje je završavalo malu maturu, granata je u sami centar pored spomenika upućena, ništa slučajno i nenamjerno", ističe Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovik.

U Kalinoviku se danas zavijorila i zastava sa likom Ratka Mladića koji je rodom iz te opštine. Njegov sin, Darko, poručuje da palih boraca moramo da se sjećamo i da gledamo u budućnost. Stižu poruke da Republiku Srpsku treba da jačamo i gradimo, bez svađa i međusobnih podjela. 

"Da svoje političke razlike rješavamo u dijalogu, i na mjestima na kojima je to zakon predvidio, država je naši zakoni, naše institucije, parlament u kome narodni predstavnici treba da u miru koliko god da su različiti da većina donosi odluke koje ćemo se svi pridržavati", kaže Darko Mladić.

"Jedinstveni po pitanju interesa, vitalnog interesa za RS, za srpski narod, nikad ne može niko da bude opozicija po tim pitanjima", ističe Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Borci poručuju da je Republika Srpska zavjet i sjećanje na one koji su za nju dali živote. Među njima, i na više od 300 mladih gardista 

"Ti momci su nakon završenenih srednjih škola se odazvali pozivu da stanu u odbranu srpskog naroda, očuvanju srpske tradicije i stvaranju RS", kaže Predrag Aćimović, predsjednik Udruženja Gardista Prve gardijske motorizovane brigade glavnog štaba Vojske RS.

"Ja sam bio na više ratišta i prošao mnogo, ali za njih mogu reći da su bili apsolutno najbolji", poručuje Zdravko Samardžić, pukovnik u penziji.

U Kalinoviku je održana i tradicionalna koševina na Gvoznu. Moba koja pokazuje simbol jedinstva srpskog naroda, ali i sjećanje na velike bitke i stradanja na gvoznoj visoravni.

Demobilisani gardisti motorizovane brigade Vojske RS najavljuju i podizanje spomen crkve na Gvoznu, najvećem stratištu u Kalinoviku.

Тагови: