Ако из неког разлога тренутно немате пасош

У које земље можете путовати само с личном картом БиХ

  • Извор: Независне
  • 06.04.2024. 16:59

Уколико желите путовати ван граница БиХ, али имате само личну карту, односно из неког разлога тренутно немате пасош, тада имате опцију да са овим документом путујете у само неколико земаља у региону.

Држављани БиХ могу користити важећу личну карту као путну исправу приликом преласка границе сљедећих земаља са којима БиХ има потписан међународни споразум, и то на територију: Републике Србије, Црне Горе, Републике Сјеверне Македоније И Републике Албаније.

Ово су подаци који се могу пронаћи на страници Граничне полиције БиХ, с тим да напомињу да се лична карта БиХ не може користити као важећа путна исправа приликом путовања у или из земаља чланица Европске уније, шенгенског простора или других земаља са којима БиХ нема потписан међународни споразум или уговор.

То важи и приликом уласка на територију Републике Хрватске, с обзиром на то да је она у Европској унији, а тада грађани БиХ морају да посједују важећу путну исправу, односно биометријски пасош за улазак и безвизни боравак до 90 дана на територији Републике Хрватске.

Иначе, становници пограничног подручја БиХ, а у складу са Споразум о пограничном промету који, уз остало, прописује и издавање пограничних пропусница између БиХ И Хрватске, могу поднијети захтјев за издавање пограничне пропуснице надлежној полицијској управи, односно полицијској станици Републике Хрватске, дипломатској мисији или конзуларном представништву Републике Хрватске у БиХ.

Држављани БиХ могу прећи границу са важећим путним исправама, а то подразумијева важећи пасош или други идентификациони документ који је издао надлежни орган власти БиХ, те важећа лична карта и други идентификациони документ с фотографијом који се може користити за прелазак границе и признат је међународним уговором чија је БиХ уговорна страна.

Важно је знати да се граница БиХ не може прећи са родним листом, здравственом или школском књижицом. Осим тога, држављанин БиХ који има држављанство неке друге државе не сматра се странцем на територији БиХ. Такође, граница БиХ смије се прелазити само на граничним прелазима, у вријеме и на начин који је у складу с намјеном граничних прелаза.

Са важећом личном картом, којом се доказује идентитет и држављанство, држављани земаља чланица Европске уније, земља потписница Шенгенског споразума, Албаније, Андоре, Црне Горе, Лихтенштајна, Македоније, Монака, Сан Марина, Србије, Свете столице и Швајцарске Конфедерације могу улазити, излазити, транзитовати и боравити на територији БиХ 90 дана у било којем периоду од 180 дана у току једне године, пишу Независне.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.