4G mreža konačno puštena u BiH

U kompaniji "m:tel" spremno dočekali dozvolu

  • 08.04.2019. 19:30

Zeleno svjetlo nadležnih institucija za puštanje odavno spremne 4G mreže, u kompaniji m:tel dočekali su s radošću. Kompanija m:tel spremno je dočekala dugo očekivane i konačno uručene dozvole Regulatorne agencije za Komunikacije. Od danas, svim korisnicima biće na raspolaganju sve prednosti mreže novije generacije, među kojima je i do 10 puta veća brzina interneta. Nadaju se da nadležni neće toliko dugo čekati kad je u pitanju i 5G mreža. 

"U savremenim zemljama 4G mreža je tema koja se podrazumijeva. Ono što bi svakako privuklo našu pažnju je viši nivo razvoja i pružanja usluga našim korisnicima kao što je primjena 5G mreže. Iskreno se nadamo da nadležnim institucijama neće trebati novih šest godina za odluku o mobilnoj mreži pete generacije", kažu iz m:tela.

Pored kompanije m:tel, dozvolu za 4G mrežu dobili su operateri BH Telekom i Eronet. U narednih nekoliko godina mreža će biti dostupna na više od 60 odsto teritorije BiH. 

"U narednih nekoliko mjeseci da budu pokriveni veći gradovi, u narednih godinu dana sva naseljena mjesta, ključni putni pravci, a u narednih pet godina praktično minimalno 60 odsto teritorije BiH", kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

"Pored toga što će korist od toga imati svaki stanovnik u BiH mi ulazimo u sistem po kome će i privreda u nekom narednom periodu i sve one firme koje pružaju različite vrste usluga na način da prije svega budu dostupniji", rekao je Predrag Kovač, direktor RAK-a.

Iz Republike Srpske stižu podrške uvođenju nove mreže, ali ipak, poručuju iz resornog ministartsva, još nije riješeno pitanje raspodjele sredstava. Vlada Republike Srpske još prije godinu imala je zamjerke na odluku Savjeta ministara o raspodjeli sredstava od licenci. 

Naime, tri telekom operatera za 4G mrežu izdvajaju po 17 i po miliona maraka u 5 jednakih rata od 2019. do 2023. godine, a o raspodjeli novca odlučuje Savjet ministara BiH. 

"Ministarstvo saobraćaja i veza je insistiralo, oni su preskočili taj dio. Preskočili su i zakljulčak Vlade Republike Srpske, nisu uvažili. Danas su dijelili dozvole, što nije sporno. Ne može neko odlučivati u ime Vlade Republike Srpske o sredstvima koja se prikupljaju u Republici Srpskoj", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Kompanija m:tel upotpunosti je spreman za uvođenje 4 G mreže još od 2013 godine. Dobijanjem neophodnih dozvola od RAK-a, naprije će biti pokriveni svi veći gradovi u BiH, a potom i sva ostala mjesta i ruralna područja.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина