ATV u Sloveniji

U Mariboru obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

  • 27.01.2019. 19:33

Koliko je crkva značajna pravoslavcima koji su novi dom pronašli u Sloveniji zna i Jasminka Đerić. Rodom je iz Srbije, a više od decenije živi u nekadašnjoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Preselila se sa porodicom i priča da je velikoj većini tamošnjih vjernika zajedničko to da se okupljaju oko crkve i budu ujedinjeni u molitvi. 

"12 godina sam već u Sloveniji, tu sam isto upisala fakultet, još malo treba da se završi, a tu radim u prehrambenoj industriji, to je moja struka iz Srbije, tako da sam se lijepo snašla. Meni dosta znači da je pravoslavlje tu i da nalazimo taj mir u našoj crkvi", kaže Jasminka.
 
Koliko je sve to važno, čulo se i na obilježavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji na kome su se okupili brojni gosti iz Slovenije, Srbije i Republike Srpske.

"Moje prisustvo ovdje, dakle, u znak podrške Vlade Republike Srpske našim ljudima u rasejanju, i stim u vezi zaista smo željeli da iskažemo našu podršku kako srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednice Republike Srpske, tako i Vlade Republike Srpske i da se nađemo sa našim ljudima da se okupimo oko značajnog jubileja", ističe Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Večernje bogosluženje u pravoslavnoj crkvi u Mariboru predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. 
 
"Naročito u posljednjih deset godina ovdje imamo i dosta obrazovanog svijeta, naših obrazovanih ludi koji su inkorporirani u različite institucije i samim tim su autentični i pravi predstavnici i našeg duhovnog predanja i srpskog naroda", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Počasni pokrovitelji Svetosavske akademije u Mariboru bili su predsjednici Slovenije i Srbije, Borut Pahor i Aleksandar Vučić, a organizatori mitropolija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Maribor.

Nakon obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je da Srbi iz svih krajeva treba da se sjećaju svoje zajedničke istorije. Prije svega, osvrnuo se na tregediju Drugog svjetskog rata, kada su porušeni brojni pravoslavni hramovi u Mariboru i Celju, a živalj iseljen u druge srpske krajeve.

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)