Studenti pnovo na fakultetima

U novu akademsku godinu uz nove olakšice

  • Извор: АТВ
  • 04.10.2022. 19:46

Studenti su ponovo na fakultetima. Nakon dužeg odmora - predavanje, čitaonica i studentski dom opet su njihova redovna ruta. Ove godine, u boljim uslovima nego ikada prije. Obnavaljanje smještaja u trećem paviljonu samo je jedan od njih. Ipak, najveća olakšica je, po mišljenju studenta šeste godine Medicinskog fakulteta, gotovo besplatno školovanje u Republici Srpskoj, čime se rijetko ko može pohvaliti.

“Što se tiče olakšica imamo besplatno školovanje koje je tu od Zakona o visokom obrazovanju od 2020. godine, a imamo sad i besplatan smještaj u Studentskom centru. Koliko ja znam prijavilo se dosta brucoša na konkurs i popunjena je kvota za brucose”, kaže Vladan Gačić, potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Anja Mudrenović je ove godine prvi put u ulozi asistenta. Kaže, na prvom predavanju nije imala ništa manju tremu nego studenti, posebno jer je asistent na novom smjeru koji je uveden-sinologiji. Za ove studije se opredijelilo 13 studenata.  

“Moram priznati da nam nije bilo svejedno, s obzirom da je bio prvi radni dan na studijskom programu sinologija, prvo predavanje i prvi akademski čas, pa smo svi imali neku pozitivnu tremu. Više zbog toga da li ćemo im prenijeti sve potrebne informacije i da li ćemo ih uvesti kako treba, jer je prvi utisak veoma važan o tome šta je sinologija i šta im slijedi u naredne 4 godine”, rekla nam je Anja Mudrenović, asistent na studijskom programu sinologije, Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Nije sinologija jedina novost. Još nešto je posebno interesantno, a to je medicina na engleskom jeziku. Ovo će pohađati od 60 do 100 studenata koji će doći u Srpsku čak iz Indije, Turske, Japana, pa i Amerike. Novitetima se može pohvaliti još fakulteta. 

“Mi imamo od ranije dozvolu za izvođenje romanistike koja je krenula ove godine i imamo neke studijske programe koji su inovirani, u smislu da u budućnosti privuku svojim sadržajima nove kandidate”, rekao je Strain Posavljak, prorektor Univerziteta u Banjaluci.

Na prvi ciklus studija banjalučkog Univerziteta upisano je oko 2 hiljade brucoša. Ta cifra je već godinama na sličnom nivou. Najveća zainteresovanost i ovaj put je bila za medicinski i fakultet.