Добра Вода

У Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња

  • Извор: СРНА
  • 14.12.2023. 13:33

У насељу Добра Вода на подручју општине Пале код шест устријељених дивљих свиња потврђен је вирус афричке куге свиња, рекла је ветеринарски инспектор града Источно Сарајево Славица Гавриловић Сефер.

Сеферова је навела да је афричка куга свиња лабораторијски утврђена у петак, 8. децембра, на Ветеринарском институту "Васо Бутозан" у Бањалуци.

Она је подсјетила да су почетком октобра санирана три случаја афричке куге свиња на подручју Подграба код купљених домаћих свиња, да је извршена еутаназија четири свиње уз спровођење свих зоотехничких и хигијенских мјера.

- Непосредно прије одјављивања болести, појављује се афричка куга свиња лабараторијски дијагностикована код угинулих дивљих свиња на подручју општине Соколац. Болест се у популацији дивљих свиња са подручја Сокоца за десетак дана, миграцијом животиња, проширила на подручје општине Пале - објаснила је Сеферова за Срну.

Према њеним ријечима, ветеринарска инспекција наложила је мјере Ловачком удружењу "Јахорина" Пале и Ветеринарској амбуланти "Зоо-вет" Пале да предузму одговарајуће мјере на сузбијању и искорјењивању афричке куге свиња.

Она каже да те мјере обухватају праћење здравственог стања дивљих животиња од стручних лица и ловочуварске службе, пријављивање лешина угинулих дивљих свиња најкасније у року од два часа ветеринарској и шумарској инспекцији са одређивањем тачне локације због лакшег проналажења, те да је забрањено месо одстријељених дивљих свиња користити за људску исхрану без претходног трихинелоскопског и лабораторијског прегледа на афричку кугу свиња.

Сеферова је напоменула да лешеве дивљих свиња, нуспроизводе и нејестиве дијелове треба нешкодљиво уклонити уз дубоко закопавање и дезинфекцију, спречавати контакте дивљих и домаћих свиња, додајући да дезинфекцију јама, гробница и околног простора врше стручна лица надлежне ветеринарске амбуланте.

Према њеним ријечима, осим ветеринарске инспекције, надзор над спровођењем ових мјера требали би да преузму и чланови општинског Кризног штаба за афричку кугу који су обавијештени, али нису предузели никакве активности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)