Сјећање на преминуле

У суботу се обиљежавају Задушнице, ово су обичаји

  • Извор: Стил Курир
  • 04.03.2024. 16:29

Прве овогодишње Задушнице, зимске, обиљежавамо ове суботе, 9. марта. Обичај налаже да се тог дана обиђе и очисти гробно мјесто, упале свијеће, али и посјети црква.

Симболика Задушница огледа се у присјећању на преминуле, па је важно да им упалимо свијећу. Уколико не можете да одете на гробно мјесто, отиђите у цркву и намијените једну свијећу за покој душе преминуле особе.

Шта треба понијети у цркву, при поласку на јутарњу литургију?

На задушнице у цркву обавезно носите кувано жито, црно вино, свијећу за жито, свијећу за сваког преминулог или једну велику свијећу за све, списак имена ваших преминулих драгих особа, као и, по својим могућностима, новчани прилог за цркву.

Након литургије, у цркви се служи парастос, након чега се иде до гробова покојника.

Шта се носи на гробље за Задушнице?

На гроб се увијек носи свијећа, жито и црно вино. Неко носи и кекс, кафу, или омиљене бомбоне или пиво за покојника.

Жито, вино и свијећа на гробљу носе се с посебном намjеном.

Свијећа симболизује свјетлост Христову, жито подсјећа да “зрно тек кад умре род доноси“, како је говорио Исус Христ. Жито ће свештеник прелити вином које означава Божiје милосрђе које ће зацијелити ране гријеха.

Вјерује се да на задушнице ваља упалити свијеће за покојнике како не би читаве године “били у мраку“. Многи мисле да се и жито и храна припремају за умрле, али истина је да се оно даје окупљенима и пролазницима који ће у молитвама споменути покојника.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: