Republika Srpska

U toku je ispitivanje kolektivnog imuniteta stanovništva

  • 26.11.2020. 18:26

Uskoro će se znati koliki procenat stanovništva Republike Srpske je “prehodao” koronu. Ispitivanje na kolektivni imunitet je u toku, prikupljeno je 300 uzoraka, a konačni rezultati će se znati krajem godine. Metodom slučajnog uzorka testiranje porodica od sutra kreće u Laktašima, Kozarskoj Dubici i Prijedoru. Na Medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči traje već nekoliko dana.

"Još uvijek je rano govoriti o rezultatima, ali već vidimo da jedan broj osoba, mogu reći i domaćinstava već ima visok titar antitijela, što govori da su preležali virusnu infekciju. Ta pojava antitijela ima svoju dinamiku tako da je potrebno određeno vrijeme da se kod nekih pojavi. U kojoj količini i kojem obimu to su stvari koje još uvijek ne znamo i upravo zbog toga radimo istraživanje", kaže dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Ranko Škrbić.

Oni koji su se testirali na kovid 19 u Banjaluci, od sada će rezultati dobijati brže i jednostavnije, sms porukom. Tako će se skratiti stresni period iščekivanja, ali će se, barem jednim dijelom, olakšati rad zdravstvenih radnika. Testova ima dovoljno, kažu iz Instituta.

"Svakodnevno se vrši testiranje, kako u Institutu tako i u ostale 4 laboratorije u RS. Samim tim imamo dovoljan broj testova, kontinuirano se vrši nabavka preko UNDP-a i kroz Institut, tako da građani ne treba da brinu. Svi oni građani kojima je neophodno testiranje će biti testirani", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Građani ne treba da brinu ni za vakcine protiv sezonskog gripa, kažu iz Instituta. Ove godine nabavljeno je 7 hiljada doza više nego lani. Vakcinisanjem se želi spriječiti “sudar” gripa i korone, naročito kod ugroženih kategorija stanovništva za koje su obezbijeđene besplatne doze. 

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u utorak, a oni koji žele po svoju dozu zaštite mogu još uvijek. Potražnja ove godine je veća nego prethodnih, pa iz Instituta za javno zdravstvno Republike Srpske poručuju da, ako se nastavi ovim tempom sve količine vakcina, a ima ih 25 hiljada, biće potrošene iduće sedmice.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.