Uskoro u UKC Republike Srpske

FZO obezbijedio još jedan lijek za oboljele od raka dojke

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2022. 10:18

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske uskoro će biti dostupan inovativni lijek "palbociklib" osiguranicima koji boluju od raka dojke, koji će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na preporuku ljekara iz ove zdravstvene ustanove.

Posebna prednost ovog lijeka je, što se u odnosu na sada dostupni lijek za oboljele od raka dojke, može da primjenjuje i kod pacijenata koji imaju bolesti srca, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Osim ovog lijeka, osiguranicima koji boluju od raka dojke dostupno je još nekoliko inovativnih terapija koje se nalaze u posebnom programu Fonda, a riječ je o izuzetno skupim lijekovima koji su u UKC-u dostupni ograničenom broju pacijenata, u skladu sa prioritetima koje odrede ljekari.

Sa inovativnim terapijama napravljen je značajan iskorak u liječenju malignih bolesti, posebno zbog toga što ovi lijekovi imaju mnogo manje neželjenih efekata, ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Osim inovativnih terapija, Fond za oboljele od raka dojke u potpunosti finansira, bez ličnog učešća osiguranika, i ostale lijekove sa listi Fonda, uključujući i citostatike, sva neophodna liječenja, dijagnostiku, medicinska sredstva i sve ono što je sadržano u paketu prava iz zdravstvenog osiguranja.

Kada je riječ o ženama oboljelim od karcinoma dojke, Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finansira troškove liječenja, uključujući i operativne zahvate rekonstrukcije dojke, a što nije slučaj u Federaciji BiH.

Fond nastoji da oboljelim od malignih bolesti, uključujući i oboljele od raka dojke, maksimalno olakša život, posebno u smislu korišćenja zdravstvene zaštite, ističe se u saopštenju.

Za ovu kategoriju osiguranih lica redovna uplata doprinosa nije uslov za korišćenje zdravstvene zaštite, bitno je da budu prijavljeni na zdravstveno osiguranje.

Cilj Fonda je da u okviru svojih finansijskih mogućnosti i dalje unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite oboljelih od ove bolesti, a to se posebno odnosi na poseban program na kojem se nalaze najnovije u svijetu dostupne terapije i koji iziskuje mnogo veća finansijska sredstva.

U saopštenju se dodaje da Fond nastoji da povećava izdvajanja za ove lijekove, pa su u odnosu na 2016. godinu povećana sredstva za ove lijekove u iznosu od oko 29 miliona KM, što je rezultiralo povećanju broju pacijenata koji su na ovim terapijama.

Samo u ovoj godini Fond je uvrstio još 11 novih lijekova na poseban program, a za pojedine lijekove koji su se već nalazili na listi su proširene indikacije.

"Fond će u skladu sa odgovornom politikom koju vodi nastojati i ubuduće da unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite, što potvrđujemo i finansiranjem savremenih lijekova koji svakako doprinose efikasnijem liječenju", ističe se u saopštenju.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм