Saopštenje

UKC: Zaražene bebe stabilno

  • Извор: АТВ
  • 30.05.2022. 13:07

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Srpske, danas su se oglasili saopštenjem, a povodom beba iz Gradiške, koje su zaražene bakterijom klebsijela.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Dana 16.5.2022. godine u Kliniku za Dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske primljeno je žensko novorođenče u 12 danu života, prije toga hospitalizovan u Opštoj bolnici Gradiška zbog hiperbilirubinemie. U toku obrade  kod novorođenčeta  su primijećeni povišeni parametri inflamacije i povišena tjelesna temperatura. U matičnoj ustanovi blagovremeno je uključena trojna antibiotska terapija i upućeno  u našu ustanovu radi daljeg praćenja i liječenja. Po prijemu  novorođenče je klinički i laboratorijski kao i mikrobiološki obrađeno. U likvor kulturi i hemokulturi izolovana Klebsiella pneumonie. Ordinirana  antibiotska terapija po antibiogramu na koju se dobija  dobar odgovor (četvrti dan  po prijemu hemokultura sterilna, a  drugi dan  po prijemu likvor  kultura sterilna). Parametri inflamacije u padu. Opšte stanje pacijenta danas je dobro, nema povišenu tjelesnu temperaturu, uredno uzima obroke, stolice uredne, dobija na tjelesnoj težini.

Dana 18.05.2022. godine u Kliniku za Dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske primljeno je muško novorođenče u četvrtom danu života  zbog povišenih parametara inflamatije sa već započetom  antibiotskom terapijom u matičnoj ustanovi. Nakon prijema pacijent je laboratorijski i bakteriološki  obrađen te je u hemokulturi izolovana Klebsiela pneumonie. Na primijenjenu terapiju dobija se dobar klinički i laboratorijski odgovor pacijent je danas dobrog opšteg stanja i dobija na tjelesnoj težini.

„Klebsiella pneumoniae KPC“ je bakterija koja se može naći u crijevima ljudi koji su primali mnogo antibiotika i dugo boravili u bolnicama, te često prošli invazivno liječenje. Za razliku od obične Klebsielle pneumoniae „KPC soj“ je otporan na najveći broj dostupnih antibiotika što značajno otežava liječenje. Ova bakterija se može lako proširiti u bolničkoj sredini te izazvati različite infekcije posebno kod imunološko oslabljenih ljudi. Neki pacijenti mogu postati asimptomatski kliconoše što može trajati duže vrijeme. 

„Klebsiella pneumoniae KPC“ može uzrokovati razne vrste bolničkih infekcija, uglavnom vezane uz intenzivnu njegu i invanzivno liječenje (upalu pluća vezanu uz primjenu respiratora, sepsu, mengitis, infekciju hirurške rane, infekciju mokraćnih puteva). Svaki pozitivan nalaz ne znači uvijek da se radi o infekciji i ne zahtijeva nužno liječenje antibioticima, ali zahtijeva primjenu mjera sprečavanja širenja uzročnika na druge pacijente. Put prenošenja su uglavnom prljave ruke  i dodir  sa kontaminiranim  površinama. Važno je napomenuti da su novorođenčad, pogotovo prematurna, imunokompromitovana tako da je vrlo lako prenijeti  infekciju na njih, tako da su ova dva slučaja  nešto što nije strano  i što se događa u svim bolničkim okruženjima pogotovo na intenzivnim i poluintenzivnim njegama. Pranje ruku i odgovarajuća dezinfekciona sredstva su jako bitna  u bolničkim sredinama gdje su bolesnici oslabljenog imuniteta", navodi se u sopštenju.

Тагови: