Komunalci nastavili štrajk

Ulice u Gacku prekrivene smećem

  • 20.08.2019. 19:22

U Gacku ponovo štrajk. Svoja prava i zarađene plate štrajkom traže radnici preduzeća "Komus". Plate i doprinosi debelo kasne, a šta je topli obrok davno su zaboravili. Ljuti komunalci kažu da ih većina jedva preživljava i sa onako malom platom, a tek kada je nema nikako.

"Pravo da vam kažem ne znam kako preživljavamo, nemoguće je preživljavati na ovakav način i sa ovim platama koje smo mi dobili u ovoj godini. Znači, dobili smo tri minimalca i dvije pune plate, a sada je avgust mjesec," kaže Đoko Davidović, radnik "Komusa" Gacko. 

"Bar da se neko ljudski nama obratio, našli bi možda neki zajednički jezik. Ovako još uvijek stojimo pri svome stavu i tražimo dvije plate," rekla je ivana Maljević, radnik "Komusa".

Gatačkim komunalcima umjesto cijelih plata isplaćivani su minimalci. Zadnju su dobili za april mjesec, zato su odložili metle i lopate i još prošle sedmice stupili u štrajk.

Gatački komunalci u štrajku su punih sedam dana, isto toliko su gatačke ulice zatrpane su smećem.

Građanima se komunalci izvinjavaju, ali kažu dogorjelo je do nokata. Gačani ih razumiju i dodaju da je ovo bruka i sramota za njihovu opštinu.

"Ja vjerujem da opština ima novac da bi isplatila. Plašite li se zaraze? Ama navikili smo više na sve."
"Katastrofa, ovo je katastrofa."
"Kako da komentarišem, loše je. Ja sam ovdje gost, turista prolazim i ovo je vrlo ružno," neki su od komentara koje smo čuli u Gacku.

Nakon sedam dana štrajka, tek danas su komunalci imali sastanak sa gatačkim čelnicima, ali načelnika Milana Radmilovića nije bilo. Razgovarali su sa njegovim zamjenikom i predsjednikom lokalnog parlamenta. Dogovor nije postignut, nisu ispunjeni ni zahtjevi. Od dvije tražene plate danas je uplaćena samo jedna, pa se štrajk nastavlja.

"Ništa nećemo raditi, nikakav dio posla nećemo odraditi dok se ne dogovorimo ujutru, sa zamjenikom načelnika, načelnikom i predsjednikom skupštine. Kada nam dadju čvrsta obećanja mi ćemo raditi. Čim se dogovorimo s ljudima mi ćemo smeće završiti za dva dana," kaže milan Šupić, predsjednik sindikata radnika "Komusa" Gacko.

Na sastanak naša kamera nije mogla, a gatački funkcioneri nisu željeli davati izjave. Nije ni direktorica "Komusa" Dragana Rudan, iako je bila unutra. Vrata njene kancelarije za nas su bila zaključana. Komunalci kažu da direktorica nije stala na njihovu stranu.