Агенција за лијекове и медицинска средства

Упозорење грађанима БиХ у вези са лијеком Оземпик

  • Извор: Независне
  • 01.11.2023. 15:23

Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине упозорила је данасграђане да се лијек Оземпик (Ozempic) узима и подиже искључиво у здравственој установи, односно апотеци.

Упозорење је услиједило након што су се појавиле информације да је један број становника Аустрије завршио у болници због употребе "лажног" Оземпика.

"Најчешћи пут за дистрибуцију фалсификованих лијекова је интернет. Није мали број случајева да такви препарати уопште не садрже активну супстанцу или садрже посве другу супстанцу од оне која је наведена на паковању. У неким другим случајевима лијек је произвео неки други произвођач, а на паковању је назначен произвођач који иначе производи тај лијек", наведено је из Агенције.

Ево шта је рекла жена која је лажно пријавила дојаву о бомби

Ево шта је рекла жена која је лажно пријавила дојаву о бомби

Како су навели, ако пацијент узима лијек који не садржи декларисану количину активне супстанце или уопште не садржи активну супстанцу, те ако је квалитет, ефикасност и безбједност таквог лијека упитна, пацијент се неће излијечити и самим тим ће његово здравље бити угрожено.

"Оземпик, као и сви друге одобрене лијекове треба примјењивати искључиво у оквиру одобреног индикационог подручја. Одобрене индикације су описане у склопу информација о лијеку у склопу Резимеа главних карактеристика лијека (информације о лијеку за здравствене раднике) и у склопу Упутства за пацијенте (информације о лијеку за пацијенте)", истакли су они додајући да је наведена документација доступна на овом линку http://lijekovi.almbih.gov.ba:8090/SpisakLijekova.aspx.

Према њиховим ријечима, свака примјена лијека мимо одобрених индикација са собом носи ризик да штета од примјене лијека буде већа од прихватљиве, односно да штета буде већа од користи.

Нинковић: Неприхватљиво затварање улица и претварање у једносмјерне

Нинковић: Неприхватљиво затварање улица и претварање у једносмјерне

"Предметни лијек има режим издавања „Лијек се издаје уз љекарски рецепт“, што значи да је за узимање овог лијека у апотеци неопходан писани налог од стране љекара", истакли су у саопштењу.

Додали су да свака куповина лијека мимо одобреног дистрибутивног ланца, узимање лијека мимо одобреног индикационог подручја, као и свако издавање лијека без љекарског рецепта, узрокује повећање ризика од примјене лијека.

"Одговорност за наведено преузимају пацијенти који купују лијек путем интернета, који узимају или су узимали лијек мимо индикационог подручја, као и фармацеути који су издавали исти мимо прописаног режима издавања", рекли су у Агенцији.

Пратите нас и путем Вибера