Gradiška

Uručena spasilačka oprema vrijedna 250.000 KM

  • 16.12.2020. 19:33

Ovo je nova oprema kojom od danas raspolaže Republička Civilna zaštita zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske. Sve je koštalo 250 hiljada maraka, a nabavaljeni su rafting čamci za evakuaciju povrijeđenih i takozvani "rip" čamci koje će koristiti specijalizovane jedinice.

Na rijeci Savi u Gradišci obuka za njihovo korištenje je počela. Osim pripadnika Civilne zaštite, do marta će je završiti i pripadnici Specijalne antiteroristička jedinice MUP-a Republike Srpske. 

"Dobri su i za obuku i za pretrage terena, takođe dobro su i za neke ronilačke akcije. Biće oni još opremljeni dodatnom opremom kako bismo mogli kvalitetnije da obavljamo naše operacije", rekao je Boris Trninić, vođa Tima za spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite. 

"Ono što je na Republičkoj upravi jeste da se kvalitetno obučimo i dovoljno dobro organizujemo da kvalitetno odgovorimo svakom izazovu ili katastrofi koja se desi u Republici Srpskoj i tvrdim da građani Republike Srpske mogu biti sigurni da će u takvim situacijama, što se tiče pripadnika Republičke uprave imati kvalitetan i adekvatan odgovor", istakao je Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Za proizvodnju jednog čamca, u zavisnosti od opremljenosti i veličine, potrebno je od 3 do 6 mjeseci. 

"Vjerujem da će čamci biti koristiti uspješno i uglavnom za vježbanja i testiranja, što manje za intervencije, da nam se ne ponove slične situacije kao što je bilo 2014. godine", naglasio je Duško Opajić, direktor firme "Sirijus" Banjaluka. 

Čamci se mogu koristiti i u uslovima jako loše vidljivosti. Biće dodatno opremljeni za pretraživanje vodenog dna. Namjena mu je višestruka, a u njega može stati najviše 10 lica. Biće od velike koristi za vrijeme poplava, spašavanja na vodi i pod vodom. 

Тагови: