SPC

Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja: Vjernici su na strogom postu - ovo se nikako ne radi!

  • 11.09.2023. 09:33

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan smrti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra posljednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zavjeta, Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik svrstava među slave. U hrišćanskom svijetu se obilježava kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin carica Jelena.

Na ovaj dan je car Irod iz Galileje naredio da se odsječe glava Svetom Jovanu.

Sutra je Usjekovanje: Kako se posti i šta se ne radi

Sutra je Usjekovanje: Kako se posti i šta se ne radi

Bludni i razvratni car Irod je otjerao svoju ženu, da bi živio sa svojom ljubavnicom, ženom rođenog brata. Protiv toga podiže glas Sveti Jovan i odmah bi bačen u tamnicu.

Prilikom proslave Irodovog rođendana, tokom pijančenja i orgijanja, Saloma je odigrala svoj ples "Sedam velova", poslije kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Na nagovor majke, ona je zatražila glavu Svetog Jovana. Tako i bi. Po naređenju Iroda Antipa, glava Svetog Jovana bi odsečena i na srebrnom tanjiru donesena pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Sveti Jovan je primjer čvrste i nepokolebljive vjere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda.

Septembar donosi sreću svima koji imaju ove brojeve u datumu rođenja

Septembar donosi sreću svima koji imaju ove brojeve u datumu rođenja

Sveti Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista i, prema predanju, u njemu prepoznao sina Božjeg. Jovan se smatra posljednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio prije Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Na ovaj dan rođen je počivši patrijarh srpski Pavle, u narodu jedan od najomiljenijih srpskih patrijarha.

Srbi na ovaj dan poste. Djeci se ne daje da jedu ništa što je crvene boje, jer podsjeća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati ljekovite trave - kantarion, nanu, konjsku čuburu, lincuru. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

(Telegraf.rs)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)