UKC Republike Srpske

Uspjeh doktora - istovremeno uradili operaciju glave i carski rez porodilji

  • 11.03.2020. 20:01

Doktori Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uradili su još jednu vrlo složenu, tešku, ali uspješnu operaciju.

U isto vrijeme porodilji su radili carski rez i operaciju na mozgu. Kažu, u obzir je došla samo jedna opcija – spasiti oba života. Taj cilj su i ostvarili. 

"Tim ljekara je porodio, a neurohirurška ekipa uz izuzetnu pomoć anesteziološkog tima je izvršila uspješnu operaciju zauzdavanja te zvijeri koja se zove aneurizma", rekao je Miloje Joksimović, neurohirurg. 

"Ove operacije su rijetke i u ginekologiji i u akušerstvu, da u istom aktu radite dva operativna zahvata koja su visokog rizika. Mi smo na osnovu fenomenalne dijagnostike koja je urađena na našem Zavodu za radiologiju postavili dijagnozu i zajedno sa kolegama sa neurohirurgije i doktorom Joksimovićem odlučili da u istom aktu uradimo operativni zahvat", istakao je Saša Savić, ginekolog na UKC-u. 

Ovakve operacije su izazov za čitav svijet, za svaku zdravstvenu ustanovu, kažu medicinari. Na ovom slučaju radilo ih je čak 20. Poslali su poruku da je ovo uspjeh svakog od njih, jer ko radi sam – ne radi ništa. 

"Mislim da je bitno da razumijete da se ne radi o trivijalnom slučaju, da se radi o vrlo kompleksnom problemu koji bi zadao brige najvećim svjetskim klinikama i da smo mi uspjeli da spasimo ta dva života", naglasio je Saša Vujinović, načelnik Zavoda za kliničku radiologiju. 

"Postoperaticno liječenje je takođe nastavljeno u jedinici intenzivnog liječenja. Pacijentkinja je nekoliko dana bila u indukovanoj komi i nakon toga smo išli u postepeno buđenje i oporavak pacijentkinje", istakao je Rodoljub Popović, anesteziolog. 

Porodica Šuman bogatija je za još jednog člana, malog Bogdana, s ponosom kaže otac Duško. Priča da u svih 9 mjeseci trudnoće njegove žene ništa nije ukazivalo na komplikaciju koja je uslijedila.

"Normalno je sve bilo prije poroda, čak je imala dobre nalaze kad smo bili kod doktorice, ali naveče se to pogoršalo sve iz čista mira, što bi rekao narod...", rekao je Duško Šuman. 

Predstavnici Fondacije "Djeca nam se rađala" uručili su mami i bebi donaciju u vrijednosti od 2 hiljade maraka. 
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.