Eparhija frankfurtska i cijele Njemačke

Ustoličenje vladike Grigorija 16. septembra u Dizeldorfu

  • 29.06.2018. 16:25

Ustoličenje vladike Grigorija za vladiku Eparhije frankfurtske i cijele Njemačke biće održano 16. septembra u Dizeldorfu u Sabornom hramu Svetog Save, potvrđeno je za Top Portal iz Srpske pravoslavne crkve.

U Dizeldorfu će ubuduće biti i sjedište ove Eparhije.

Novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije biće rukopoložen za episkopa  i ustoličen na tron hercegovačkih vladika 23. septembra u Sabornom hramu u Trebinju. Ustoličenje i liturgiju predvodiće patrijarh Irinej.

Dosadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na Saboru Srpske pravoslavne crkve koji je održan početkom maja ove godine izabran je za episkopa u Njemačku, a za njegovog nasljednika monah iz manastira Tvrdoš Dimitrije Rađenović.

Vijest da je Sveti arhijerejski sabor imenovao vladiku Grigorija za episkopa eparhije frankfurtske i cijele Njemačke šokirala je i rastužila cijelu Hercegovinu, jer je vladika Grigorije preporodio ovaj kraj u svakom smislu.

Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla od strane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 3. oktobra 1999., kada je stao na čelo srpskog naroda u Hercegovini i postao njegov duhovni vođa.

Vladika Grigorije nije bio omiljen samo među pravoslavnim vjernicima, već i među građanima drugih vjeroispovijesti, jer je bio čovjek mira i dijaloga.

U Mostaru je bio inicijator brojnih religijskih susreta koji su imali jako pozitivan odjek na pomirenje i suživot u ovom gradu, a bio je i na čelu Međureligijskog vijeća BiH. Za njegovog stolovanja u Hercegovini obnovljene su i izgrađene brojne crkve i manastiri, započela je obnova Saborne crkve u Mostaru, a Crkva je realizovala i druge brojne zapažene projekte koji su preporodili istočnu Hercegovinu.

U Hercegovini kažu da je vladika Grigorije za nepunih 20 godina episkopovanja u Hercegovini i primorju ostavio djela vrijedna i ravna svetim hercegovačkim vladikama Sv.Danilu Humskom, Sv.Vasiliju Ostroškom, Sv.Avksentiju, Sv.Petru Zimonjiću.

Vladika Grigorije u svojoj besjedi u Mostaru krajem maja zamolio je sve vjernike da budu od pomoći i pri ruci novom episkopu koji će uskoro preuzeti kormilo broda Crkve u Hercegovini.

"Molim vas da ga primite dobornamjerno, otvorenog srca i raširenih ruku", rekao je vladika Grigorije.

On je zamolio vjernike da pomažu jedni drugima i da uvijek budu iznad svih podjela, razmirica i sukoba.

"Hvala vam draga braćo i sestre, dragi sveštenoslužitelji i mili prijatelji, što ste uvijek bili uz mene, i u radosti i u brizi, kad se pjevalo i kad se tugovalo, kada se radilo i gradilo, kada se odmaralo i slavilo, kad se padalo i kada se ustajalo. Ponijeću vas u srcu i pominjaću u svojim molitvama, a vas molim da se i vi molite za mene da bih dostojno ispunio novi zadatak koji mi je povjeren od Svete crkve", rekao je vladika Grigorije u emotivnoj besjedi.

Vladika Grigorije dobio je na upravljanje značajnu i veliku eparhiju u Njemačkoj kako bi u njoj sredio stanje, prenosi Top Portal.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина