Manifestacija okupila veliki broj učesnika

Uz druženje, pjesmu i zabavu izabran najbolji kotlić u Kalinoviku

  • 18.08.2019. 12:11

Uz druženje, pjesmu i zabavu u Kalinoviku se birao najbolji kotlić. Drugi put za redom, ova manifestacija okupila je brojne ljubitelje dobrog gulaša. Svaka grupa, htjela je na svoj način da bude jedinstvena I da baš njihov kotlić bude prvi i najbolji.

“Nije dobar, ovo je najbolji gulaš, šta je potrebno za to, šta je potrebno za to, ljubav i malo začina“, kaže Boban Škrkalj.

“Pa, malo povrća na početku, pa onda dodajemo meso, prvo junetina, pa svinjetina i onda malo začina i to je to. - I dobra volja? - Dobra volja, dobro raspoloženje“, kaže Stojana Šupeta.

“Za šta si zadužen? - Da miješam. - I kako ide? - Dobro“, kaže Tadija.

Kalinovački lovci, igrali su na iskusno i dosadašnje uspjehe. Za dobar gulaš, kažu, mora da bude u kotliću svježa divljač i da tu nema greške.

“Tradicionalno već godinama pravimo lovački gulaš i moram se malo i pohvaliti, obično i uzmemo i dobre nagrade, lovci imaju veliko iskustvo u pripremanju toga, ne mogu vam sve tajne otkriti, ali osnova,  šta će drugo biti kod lovaca, nego gulaš“, kaže Slobodan Đoram, predsjednik Lovačkog udruženja  “Zagorje“ Kalinovik.

“Ja sam to godinama spremao, nema gdje nisam kuvao I spremao I kotlić, međutim, vrijeme čini svoje, sad ću prepustiti ovim mladima, pa neka oni rade“, kaže Radoje Komlenović.

Ipak, godine lovačkog i kuvarskog iskustva ponovo su ponijele pobijedu. Stručni žiri nije imao lak posao, jer se i ovoga puta radilo samo o nijansama. Na kraju rezultat nije bitan, jer svi su kuvali za bicikliste koji su stigli sa Zelengore vozeći rutu od 100 kilometara.

“Ovdje je uvijek bila dobra gastro kuhinja i domaća, i kotlić, ljudi vole da se druže, dobri su i domaćini, a uz to sve ide i dobra gastro ponuda“, kaže Mileva Komlenović, načelnik opštine Kalinovi.

“Što se tiče kotlićijade, većinom su to udruženja iz Kalinovika koja su prijavili svoje ekipe, a što se tiče maratona, oni imaju oko 70 učesnika koji su došli iz cijele BiH, Banjaluka, Bijeljina, Modriča, Tuzla, čak imamo i goste iz Kosovske Mitrovice“, kaže Olja Vukčević, direktor Turističke organizacije Kalinovik.

Kotlićijada i biciklistička trka, manifestacije su koje promovišu gastro ponude, ali i prirodne ljepote Kalinovika. Pored tradicionalne koševine na Gvoznu, Kalinovčani računaju da će i njihova kotlićijada postati prepoznatljiva i isto tako posjećena kao i tradicionalna moba.
 

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина