Nakon 15 dana

Vatrogasni savez Srpske negira tvrdnje iz priloga ATV-a

  • 12.08.2018. 20:08

Nakon tri priloga ATV-a o Vatrogasnom savezu RS stigao je demant na šest stranica u kojem zbog navoda u prilozima prijete tužbom za klevetu. Demant nije stigao odmah nakon emitovanja prvog priloga 14. jula, nego tek nakon 15 dana.

U prilogu "Nešto se dimi u Vatrogasnom savezu RS", navodi se da je za nabavku dimovuka izdvojeno 350 hilljada maraka, dok su to, kako kažu u Savezu sredstva koja su planirana. Takođe, tvrdnja da na radnom sastanku koji je organizovala Republička uprava civilne zaštite nije prisustvovao niko iz Vatrogasnog saveza, nije tačna. Sastanku je prosustvovao član upravnog odbora Nebojša Avdalović koje je predstavljao Vatrogasnu jedinicu Gacko, ali i Savez. Zbog ove dvije tvrdnje upućujemo izvinjenje Vatrogasnom Savezu RS.

Predsjednik Saveza Goran Stojaković traži izvinjenje i za, kako kaže neistinitu tvrdnju da se novac sa zajedničkog računa Vatrogasnog saveza ne dijeli prema potrebama vatrogasnih jedinica, i da je to jedan od razloga što je MUP RS imao primjedbe na planove utroška finansijskih sredstava za prošlu i ovu godinu.

U Vatrogasnom savezu kažu da je MUP na plan utroška finansijskih sredstava za 2017. godinu iznosio primjedbe, koje se najvećim dijelom odnose na procedure. Tvrde i da MUP nije imao primjedbe na plan za ovu godinu. Ipak, zvanična dokumentacija u posjedu ATV-a dokazuje suprotno.

"Obavještavamo Vas da nismo saglasni sa dostavljenim 'Prijedlogom plana utroška sredstava sa posebnog računa VSRS-a za 2017-u godinu'. U prijedlogu je predviđeno da se Opštini Stanari doniraju sredstva od 130000 maraka iako vatrogasne jedinice nisu članovi VSRS-a. Predviđeno je da Vatrogasna jedinica Nevesinje dobije 6000 KM, iako tamo ima devet vatrogasaca što ne ispunjava osnove zakonske uslove.  U prijedlogu Plana pod nazivom 'Projekat Vatrogasnog saveza u vezi tehničkog opremanja i dopune opreme u postojeća vatrogasna vozila...' , za 18 vatrogansih jedinica, a 19 kompleta u visini od 345000 maraka. Analizirajući 'Plan utroška sredstava za 2018. godinu', uočava se da u dovoljnoj mjeri nije uobziren zaključak Vlade RS koji je donesen 26.10.2017. godine", ističu u MUP-u.

Zasmetala im je i tvrdnja da se sa novcem koji je u protekle tri godine legao na računa Varogasnog saveza mogla spasiti sezona požara u Istočnoj Hercegovini gdje je prema analizi Vlade najkritičnije zbog brojnih požara ali i loše opreme. U Savezu kažu da Analizu požara nije uradila Vlada, već Republička uprava civilne zaštite iako je ona Vladino tijelo. Prošle godine, upravo na zahtjev Vlade, urađena je analiza koju je Vlada usvojila.

"Vatrogasne jedinice na prostoru Istočne Hercegovine uglavnom nemaju adekvatan smjštajni prostor. Nema garaža za vozila, pa je veći dio vozila parkiran napolju. U više jedinica vatrogasci nemaju propisane uniforme i opremu za zaštitu od požara. Najveći broj vatrogasnih vozila druge tehnike i opreme usljed dugotrajne požarne sezone pretrpjela su oštećenja. Veliki dio opreme i vozila na području Istočne Hercegovine je zastario, oštećen je ili je u lošem stanju", napominju u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Predsjednik Vatrogasnog saveze Goran Stojaković kaže i da nije istina da se pojedine regije iz kojih su predsjednik i članovi upravnog odbora favorizuju. Naime, analizirajući planove utroška sredstava, ali i mišljenje Inspektorata RS, svakako je bilo osnova za takav zaključak. Odbacuje i tvrdnju da je Vlada upozorila i tražila da se posebna pažnja posveti Istočnoj Hercegovini.

"Vlada RS usvaja Analizu požara za periodu od  1.06. -31.08.2017. godine na području Istočne Hercegovine sa prijedlogom mjera za unaprjeđenje stanja u oblasti zaštite od požara. Vlada RS zadužuje subjekte od značaja da realizuju  zadatke utvrđene u prijedlogu mjera za unaprjeđenje stanja u oblasti zaštite od požara", ističu u Vladi RS.

Dnevni red sjednice koja je održana pet mjeseci nakon zaključaka Vlade pokuzuje da nema zvaničnog traga da su u Savezu raspravljali o zaključima Vlade. Ipak, Stojaković tvrdi da jesu. Odbacuje i izjavu načelnika Ljubinja, Darka Krunića koji je na radnom sastanku koji je organizovala Civilna zaštita RS rekao da je od saveza htio da traži više novca, ali da mu je rečeno da ako bude tražio više, neće dobiti ništa. Krunićeva izjava nalazi se u zvaničnom zapisniku sa sastanka. U Savezu negiraju i nabavku dimovuka koji su prema riječima Glavnog republičkog inspktora za zaštitu od požara otišli tamo gdje ne treba.

"Detaljno sagledan Plan utroška finansijskih sredstava sa posebnog računa Vatrogasnog saveza Republike Srpske za 2017. godinu iz kojeg se vidi unaprijed dogovorena oprema sa predstavnicima lokalnih zajednica i trgovačkih kuća, nerealna planirana sredstva za konkretnu vatrogasnu tehniku (izvršeno provjeravanje stvarnih cijena tehnike i vatrogasne opreme kod evropskih proizvođača), nametanje pod pritiskom i ucjenom nabavka nepotrebne opreme za određene lokalne zajednice (uređaji za izvlačenje pare, dima i gasova iz zatvorenih prostora- 'dimovuka'", saopštavaju iz Inspektorata RS.  

Tvrde u Savezu i da nema mjesta navodima da su jedinice u Istočnoj Hercegovini loše opremljene. Jedno novo vozilo prikazano u prilogu sasvim im je dovoljno za to. Izjava starješine Vatrogasne jedinice Lastva koji tvrdi da nedostaje druge opreme, potvrđuje navode iz priloga, da Istočnoj Hercegovini nedostaje oprema. Takođe, tvrde da za ovu godinu nisu planirali više sredstava za Gradišku nego za cijelu Istočnu Hercegovinu. Plan utroška pokazuje da je Istočnoj Hercegovini trebalo da ode  nešto manje od 400.000 dok u Gradišku 500.000 maraka.