Prvi dani grejne sezone

Vazduh u Bijeljini sve zagađeniji

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2022. 19:34

Prvi dani grejne sezone u Bijeljini donose stare problem. Zagađenost vazduha sve je veća. Povišene su I suspendovane čestice koje čini smješa dima, čadji i teških metala. Loš vazduh posebno smeta starijim stanovnicima.

- “Ja živim na selu, ali kad dođem ovako u grad...strašno.”

- “Osjeti se kako da ne, pogotovo što sam imao problema sa plućima, pa to se sada reflektuje.”

Gradske vlasti ovaj problem skoro da i ne pominju. Najviše problema pravi čađ čija je koncentracija iznad dozvoljene. Aerozagađenje predstavlja problem svim građanima. Sve je više građana koji se javljaju u Dom zdravlja.

"Nama u povećanom broju dolaze pacijenti koji imaju probleme sa respiratornim putevima, hronični pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća ili astmu ii kod njih dolazi u ovom periodu do pogoršanja osnovne bolesti, ali i pacijenti koji nemaju ove bolesti se sve češće javljaju sa tegobama u vidu kašlja, otežanog disanja, zatim iritacija oka uglavnom u ovom periodu zbog povećane koncentracije smoga", kaže dr Bojana Paleksić Dokić.

Osim kotlovnica, zagađenje vazduha u velikoj mjeri izazivaju automobili. Inicijative ekologa da se barem najstroži centar grada zatvori za saobraćaj nisu dale rezultate. Ni visoke cijene goriva ne sprečavaju Semberce da voze, a loži se šta se stigne.

“Taj procenat raznih zagađujućih stvari u vazduhu nekih gasova u vazduhu se odmah podignu.Grejna sezona je tek počela, najgore ćemo tek da osjetimo decembar, januar, znate i sami svake godine nam je ista priča", kaže Snežana Jagodić Vujić, Ekološko udruženje “Eko put”.

Gradska vlast godinama zanemaruje aerozagađenje kao gorući problem.Ni danas o ovoj temi nisu htjeli da govore. Stručnjaci kažu da bi se zagađenje vazduha mogl oizbjeći prelaskom na alternativne izvore energije, kao što su gas i geotermalna voda ali od toga za sada ništa.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.