VD direktora ŠG Birač: Zatekao sam minus na računu, neko treba da bude sankcionisan

  • 12.06.2021. 19:39

Institucije Republike Srpske moraju istražiti činjenice koje posjeduju, jer su sigurni da ima elemenata krivične odgovornosti i da neko treba da bude sankcionisan za situaciju u ŠG "Birač". Jedan od primjera lošeg poslovanja, je kredit iz decembra prošle godine od 680 hiljada maraka.

- Zatim dugovanja koja imamo prema centralnom računu 4 750 000 maraka. Mi smo mogli iz medija čuti da su stotine hiljada maraca ostale ovdje u plusu .Ja sam zatekao samo 900 maraka na nekom računu I na centralnom računu minus od 70 hiljada maraca – kazao je Goran Đurić,vd direktora ŠG Birač Vlasenica.

Prema dobavljačima I izvođačima dug je 439 hiljada maraka. Za doprinose 260 ,za rente prema opštinama 205 hiljada .Sredstva za održavanje puteva do kraja marta potrošena su 80 odsto. Za prva tri mjeseca preduzeće je poslovalo negativno sa 154 hiljade maraka.

- Malo analizirajući bilanse stanja I uspjeha došao sam do info. u čemu se ogleda lažno prikazivanje zaliha stanja u šumi. Ja sam poslao kontrolu u samo dva odjela a imamo u gazdinstvu stotinu odjela – rekao je Đurić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević tvrdi da je direktorica ŠG "Birač" Vlasenica, koja je nedavno smijenjena sa te pozicije, iznosila netačne podatke o poslovanju firme, što su pokazale informacije sa terena.

- Ono što mi do sad imamo saznanja ukupan dug preduzeća je skoro devet miliona. Kada se uračuna I lažno prikazivanje stanja na terenu da postoje određene zalihe šumskih sortimenata daj iznos će sigurno biti preko 10 milina – istakao je Miroslav Kraljević,načelnik opštine Vlasenica.

Novi menađžment u ŠG Birač u najkraćem roku, dokazaće da je situacija u gazdinstvu mnogo lošija od prikazane.Predlažu da se u rješavanje problema uključe i relevantne institucije Republike Srpske.

Тагови: