Неколико случајева

Велики кашаљ регистрован и у Бијељини

  • Извор: АТВ
  • 11.01.2024. 19:15

Велики кашаљ регистрован је и у Бијељини. Пријављено је неколико случајева углавном млађе старосне доби. Нико од њих није био вакцинисан у потпуности, кажу у Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља.

"Нажалост он је присутан и код нас, на сву срећу без озбиљнијих посљедица код дјеце, што не значи да неће бити посебно код млађе дјеце којима, ако нису довољно вакцинисана, може доћи до посљедица“, каже епидемиолог ХЕС-а бијељинског Дома здравља Младен Грујичић.

Љекари апелују на родитеље да прате календар вакцинисања који је дефинисао Институт и да редовно вакцинишу дјецу, јер велики кашаљ може да изазове фаталан исход код беба које нису стекле имунитет и не могу да искашљу.

"Да дјеца буду редовно вакцинисана за свој узраст, посебно та дјеца у другој години живота, када тај велики кашаљ због њихове анатомије и грађе и узраста може највећи проблем да направи, да их заштитимо“, каже Грујичић.

Ових дана евидентан је и пораст обољелих од респираторних тегоба који пуне чекаонице. За овај период године, то је очекивано, кажу љекари.

"Пацијенти се углавном јављају са симптомима горњег респираторног тракта, углавном запушеност носа, болови у грлу, отоци крајника, повишена тјелесна температура, главобоља, болови у зглобовима, мишићима, општа нека малаксалост. Углавном у више од 95 одсто случајева ради се о вирусним респираторним инфекцијама гдје се сва терапија своди на симптоматску терапију“, каже љекар Дома здравља Бијељина Зоран Василић.

Температуре су највише у првих 72 сата. Зато их треба третирати адекватном терапијом. Одмор, унос витамина и течности требало би да доведу до брзог санирања посљедица вируса, кажу љекари.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм