Domaćice imaju pune ruke posla

Veliki petak: Dan za farbanje vaskršnjih jaja

  • Извор: АТВ
  • 22.04.2022. 19:25

Na Veliki petak pune ruke posla imaju domaćice oko pripremanja posne trpeze, te farbanja i šaranja vaskršnjih jaja. Lukovica, ljubičasti kupus, sličice, boje za kolače, dekupaž tehnika, šaranje voskom, sve su to načini da vaskršnja jaja budu što ljepša i šarenija i posebno zanimljiva najmlađima. Sve ove tehnike godinama se primjenjuju i u domovima članica Udruženja žena „Beli anđeo“ iz Dvorova.

“Vidite kako su oni kreativni. Kako su svojom maštom prenesu na jedno jaje i meni je drago da oni se uključuju da znaju za naše običaje, tradiciju, kulturu. Svaki dan nešto se novo, ova omladina sa interneta skine, ali oni se vraćaju i na staro šaranje evo vidite. ove naše članice, a i mi nešto učimo od njih”,kaže  Radinka Todić iz Udruženja „Beli anđeo“ iz Dvorova.

Tradicionalno šaranje vaskršnjih jaja voskom dugotrajan je i zahtijevan posao. Domaćice kažu da je ovo ipak omiljena tehnika. Iako je mnogo i novih koje se koriste.

“Najviše strpljenje je u pitanju, smireno da se i umijeće i mašta, da se ti motive prenesu ili sa nekog rada heklanog ili iz prirode nešto”, priča Slobodanka Savić.

 “Ja se konkretno bavim dekupaž tehnikom. Prvo sam počela sa ukrašavanjem svih mogućih predmeta od stakla, porcelana i keramike i kutija za nakit, i naravno htjela sam da se okušam da probam da vidim kako to izgleda na jajima”, rekla nam je Ljiljana Plavšić Daković.

Od kraja do kraja različiti su i običaji koji se vezuju za ovaj hrišćanski praznik. Vaskrsu se posebno raduju najmlađi, kojima članice ovog udruženja nastoje prenijeti običaje koji se vezuju za ovaj praznik. Trud koji su sa zadovoljstvom uložile u šaranje i farbanje  vaskršnjih jaja na ocjenu će 25. aprila za kada je najavljeno održavanje Tucijade i druženje u Dvorovima.

Тагови: