Saopštenje

Veliki uspjeh hirurga UKC-a: Spasli teško povrijeđeno stopalo, pacijent se dobro oporavlja

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2022. 15:21

Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske izveo je komplikovanu operaciju stopala kod sedamdesetogodišnjeg pacijenta, koji je prilikom pada sa bicikla zadobio tešku povredu skočnog zgloba, saopšteno je danas iz UKC Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je pacijent pri padu sa bicikla zadobio povredu talusa skočne kosti i da je inicijalno hirurški zbrinut.

– Zbog složenosti povrede nakon nekoliko dana skočna kost se morala odstraniti, što je pacijentu prouzrokavalo nemogućnost oslanjanja na nogu i obavljanja svakodnevnih aktivnosti – ističe se u saopštenju.

Iz UKC dodaju da su ove povrede veoma rijetke i nepohodno ih je zbrinuti komplikovanim operativnim zahvatom tibiocalcanealna artrodeza fibularnim graftom, metodom po Ilizarovu i da predstavljaju veliki izazov za hirurga.

– Cilj ovog operativnog zahvata je srastanje tibije (golenjače) i petne kosti uz fibularni graft koji dođe kao osteoinduktor. Na taj način omogućen je pacijentu oslonac na nogu kao i poboljšanje životnog kvaliteta – navodi se u saopštenju.

Iz UKC naglašavaju da je pacijent bio na dva kontrolna pregleda poslije operativnog zahvata, vrlo je zadovoljan što se vratio svakodnevnim aktivnostima i starom načinu života, što je hirurškom timu Klinike za ortopediju i traumatologiju i najveća profesionalna satisfakcija.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.