Предсједника хуманитарне организације "Српска солидарност"

Великом хуманитарцу потребна наша помоћ: Бранко бије битку против опаке болести

  • Извор: Новости.рс
  • 19.11.2023. 09:11

Предсједника хуманитарне организације "Српска солидарност", београдског таксисту Бранка Антића (52), памтимо по многим добрим дјелима, али посљедње двије године овај добротвор се бори са опаком болешћу и тешком материјалном ситуацијом.

Тешка, подмукла болест са којом се суочио не дозвољава му да ради посао који воли и да зарађује, па је сада њему потребна помоћ и хуманост других. Наиме, у јесен 2021. године Антићу је позлило док је био у Великој Хочи, гдје је однио хуманитарну помоћ. Одмах је смјештен у болницу, а потом пребачен у Београд. Тада су се црне слутње обистиниле и остао је без бубрега.

- Све је некако функционисало до прошле године, када су ми на редовној контроли откривене метастазе на плућима. Операција није била могућа, па сам кренуо с најновијом хемотерапијом, 12 циклуса сам примио. Али, терапија има нуспојаве. Често имам вртоглавице, мучнине, повраћање, понекад не могу на ноге, па по неколико дана морам да користим штаке да бих направио барем неколико корака - каже нам Бранко, носилац Сребрне плакете "Најплеменитији подвиг године" коју су му "Вечерње новости" додијелиле за човјештво исказано у јеку пандемије коронавируса, када је бесплатно превозио љекаре до болница у којима су се борили против ове пошасти.

Само добар гест његовог друга, који га је пријавио у својој фирми омогућава му да има здравствено осигурање, да може да се лијечи у Србији. Добра вијест у овој муци је да су резултати ПЕТ скенера показали да се метастазе нису прошириле.

- Опет сам на Митровдан, моју крсну славу урадио анализе и чекам резултате - каже Бранко. - Више сам на боловању него што радим. Љетос, сам стекао услове за инвалидску пензију, али то примање би било око 25.000 динара, а ако одем у инвалидску, по закону не могу никад више да радим. Све се надам да ће и ова пошаст проћи, па да ћу моћи да будем онај стари.

Овај човјек великог срца добио је и неколико одликовања Србије и Града Београда за доброчинства која је урадио. Предсједник Александар Вучић га је 2020. одликовао Сребрном медаљом за заслуге, носилац је и специјалне плакете "Доброчинитељ" Владе Србије као и Награде за херојско дјело "Деспот Стефан Лазаревић", коју му је додијелио Град Београд.

Помоћ

За све оне који желе да помогну Бранку из Републике Српске/БиХ, могу да се јаве Душку Рожићу из Српске солидарности Бања Лука на број телефона +387/65/365-125.

Хуманист на дјелу

Бранкова хуманитарна организација до сада је нашем народу на КиМ помогла са више од милион евра. Он је много пута посјетио јужну српску покрајину и саживио са нашим народом који тамо живи.

- Направили смо стоматолошку ординацију у Великој Хочи, помагали свуда људима, на много начина. Само за Институт за трансфузију крви Србије обезбиједио сам више од 1.000 јединица крви, а сам сам 54 пута добровољно дао крв, док сам могао. Одавно већ не могу, кренуло је од рака бубрега, а дошло до метастаза на плућима - казао је Бранко за "Новости".

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм