О родољубљу, Космету и празницима

Видовић: Кад станете пред Високе Дечане, биће вам јасније ко су Срби

  • 06.01.2024. 16:23

Отац петеро дјеце, угледни привредник и остварен човјек, Синиша Видовић, одлучио је да се активно укључи у политику како би снажније могао помоћи сународницима и нараштајима који тек долазе и јачају Републику Српску.

Уз његово име увијек стоји и ријеч патриота. Видовић, замјеник предсједника Уједињене Српске, не крије да је вјерујући човјек, привржен СПЦ, те да има снажну повезаност са браћом и сестрама на Косову и Метохији гдје неријетко путује.

За "АЛОонлине" говорио је о вјери, традицији, значају Косова и Метохије за наш народ, повећању минималне плате у Српској, познанству са патријархом Павлом те многобројним другим друштвеним и политичким питањима које можете погледати у видеу испод.

Шта за вас представља Космет, колико су Срби са Косова и Метохије важни за очување српског идентитета уопштено?

Као прво, сваки Србин би требало да оде на Космет. Тачно је оно што кажу: Косово је срце Србије, оно је душа српског народа, а тијело без душе је мртво. Неки заговарају причу о подјели Косова, а то је исто као да кажемо да нам одсијеку комад срца, јер ако га одсијечемо, не може се живјети. Сваки Србин треба да оде на Косово и Метохију, да види наше људе који доље живе, манастире и тек онда може да схвате ко су Срби у ствари. Кад  станете пред Високе Дечане и видите ко смо били прије скоро 1.000 година, онда ће вам бити јасније ко смо данас.

Да ли мислите да смо данас „изгубили“ љубав према отаџбини и народу или се „неки нови клинци“ све више враћају коријењу и патриотизму?

Иако се многи труде да убију у нама патриотизам и родољубље, што се више труде, имам осјећај да они више расту. Свако вријеме носи своје бреме, сваку генерацију Бог да за њихово вријеме. Мислим да нисмо „изгубили“ љубав према отаџбини и народу и да су млађе генерације и те како добре. Имали смо одличан примјер недавно гдје дјеца у вртићу пјевају „Весели се, српски роде“. Управо то говори каква нам је будућност. Што нас више газе, излазимо јачи. Што је веће страдање, Срби излазе снажнији.

Отац сте петеро дјеце. Раније сте истицали да ко нема новца, а жели потомство, може доћи код Вас и да ћете ви обезбиједити новац за све што дјетету треба до факултета. Да ли сте и данас тог става и да ли сте некада заиста некоме тако помогли?

Тог става сам и сада. Не волим много да причам о томе али могу навести примјер који је већ био у медијима. Био сам у Косовској Митровици кад сам чуо да је неки човјек добио 12. дијете. Кажем, водите ме да га упознам. Дивна породица, отац и мајка нису били ту када сам дошао, али је било шестеро до седмеро дјеце. Заиста фино домаћинство, огромна кућа, пластеници. Када су дошли и родитељи, питам домаћина шта му треба. Каже да би му значио трактор… Помагао сам доста вишечланим породицама.

Додаје да сматра да су Срби у ФБиХ доста запостављени од стране Српске. 

Никола Селаковић је 12. децембра 2021. године ишао и уручивао краве Србима у ФБиХ. Мислим да то и ми можемо, а то би много значило људима јер живе у тешким условима, на селу… Српска мора много више да обрати пажњу на Србе у ФБиХ. Република Српска помаже Косову кроз разна удружења и појединце. Ми овдје морамо знати да је Федерација наше Косово, а ближа нам је поткошуља од кошуље. Мислим да у  будућности заиста треба да више пажње посветимо побољшању живота Срба у ФБиХ.

Лично познајете и Његову Светост Патријарха Порфирија. Имали сте ту част и благослов да га угостите у кући. Какав је осјећај када вам за трпезом сједи поглавар СПЦ. О чему сте тада разговарали са њим?

Имао сам велику част да будем и у друштву патријарха Павла и патријарха Иринеја. Патријарх Иринеј је био гост у мојој кући, он је велики српски патријарх којег су људи доживјели другачије, јер је тешко бити патријарх послије Павла. Патријарха Порфирија познајем још као игумана манастира Ковиљ гдје сам неријатко ишао. 

Можете се похвалити да имате добре односе са многим политичарима у Србији? Какво је Ваше мишљење о односу Српске и Србије?

Имам добре односе са све и једним политичарем који ради у интересу српског народа. Тренутна званична политика Србије то ради и економски и култруно и на сваки други начин. За вријеме пређашњих власти, неке ствари су биле гурнуте под тепих, нисмо могли ни да обиљежавамо битне датуме наше историје, ратна дешавања 90-их итд. Доласком Александара Вучића све је извађено испод тепиха, стављено на сто и фино украшено па сад можемо рећи да се поносимо што смо Срби. Такође, често пословно путујем у иностранство и могу рећи и да је ту слика доста промијењена међу обичним свијетом.

Угледан сте привредник, као и Ваша породица која успјешно послује више од 40 година. Какав је Ваш став о повећању минималца?

Свако од нас зна да нам фали радне снаге. Предсједник Додик је први покренуо причу о повећању минималца јер види шта се дешава, а пословна заједница то није дочекала како треба. Ја стојим иза својих ријечи, повећао бих плате радницима. Недостатак радне снаге је видљив нарочито у занатским областима. Рецимо, министар ми се јави на трећи позив, а керамичар, столар, водоинсталатер се не јављају данима. Према радницима прво морате показати поштовање. Љутим се кад поједини политичари потенцирају стране инвеститоре. Они немају осјећаја за раднике, не занима их ни да ли је мама болесна, да ли славите, сахрањујете, важно је само да радите. Мислим да треба помоћи домаћој привреди да још стане на ноге јер сматрам да није у толико страшној ситуацији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.